Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Termodinamiğin 0. yasası neden 1. yasanın içinde değil? Aynı şey değil mi?

O. yasada anlatılan şey aslında bir enerji korunumu ve 1. yasada enerjinin korunumundan bahsediyor. 0. yasanın farkı nedir?
851 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Hayır, sıfırıncı yasayı birinci veya ikinci yasadan türetmek mümkün değil. Zaten o nedenle ayrı yasalar olarak sınıflandırılıyorlar.

Sıfırıncı yasanın tam olarak ne anlama geldiğini, Clerk Maxwell'in sıfırıncı yasa tanımından daha iyi görebilirsiniz: "Bütün ısı, aynı türdendir."

Eğer birden fazla ısı türü olsaydı, A ve B birbirine, B ve C birbirine dokundurulduktan sonra A ve C birbirine dokundurulduğunda halen ısı transferi olabilirdi: Çünkü A ve B'nin temasının ve B ve C'nin temasının nitelikleri, o diğer tür ısının açığa çıkmasına izin vermeyebilirdi; sadece A ve C'nin teması sonucunda o diğer tür ısı açığa çıkıp transfer edilebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

İşte sıfırıncı yasanın söylediği şu: Diğer tür bir ısı yok. Bütün ısıyı aynı türden kabul edip, bu şekilde işlem yapabiliriz. Dolayısıyla sıfırıncı yasa, birinci yasaya da ikinci yasaya da temel olan daha öncelikli bir yasa. Örneğin diğer tür bir ısı olsaydı, termodinamiğin birinci yasası şöyle olmayacaktı:

Bunun yerine, şu tür bir şekilde yazacaktık:

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü farklı türden ısılar farklı durumlarda ortaya çıkacağı için tek bir ısı transferine indirgenemeyeceklerdi.

Bu arada birinci yasa demişsiniz ama sıfırıncı yasa daha ziyade ikinci yasayla yakından ilişkili, çünkü sıfırıncı yasa "sıcaklık" dediğimiz niteliği tanımlıyor. Ancak ikinci yasa bunu entropi açısından tarif edebilirken, sıfırıncı yasa entropiden hiç bahsetmeksizin sıcaklığı tanımlayabiliyor. Bu bakımdan da önemli.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emin Alan
Emin Alan
5K UP
Fiziğe tutkulu biri

0.yasa bir bakımdan Enerji korunumu kapsasa da o yasanın asıl anlatmak istediği ısının hangi yöne akacaginin maddenin karakteristik bir özelliği değil.Evrensel bir yasa olmasıdir. 0. yasa Termodinamik in en temel yasasıdır.Bu yasa olmasaydı her madde için ısının akış yönü gibı şeyleri belirlememiz gerekirdi.Bu da termodinamik i çok çok zorlaştirirdi.

Sorunuza gelecek olursak fizikte en temel yasalar geleneksel olarak sayısı daha küçük belirtilir.Mesela Kepler in 1.yasasi yörüngenin şekli ile ilgili bir yasa.Fizikciler başta bu yasayı umursamamislar aslında fazla bariz diye.Ama zaman içinde görüyorlar ki bu yasa Termodinamiğin özü bu yüzden bunu da yasa yapmışlar ama bir sorun var 1 2 ve 3.yasalar önceden belirlenmiş ve bu yasaya 4.yasa demek istemediler çok temel olduğu için bu yüzden 0.yasa dediler ona çok temel yasa olduğunu belirtmek için .

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close