Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
Üye
1

Telomeraz enzimini kullanarak telomerlerin kısalmasını önleyip yaşlanmayı tamamen durdurabilir miyiz?

Bilimdeki inanılmaz ilerlemelerle bir gün bunu başarıp ölümsüzlüğün kapılarını açabilir miyiz?
293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Can Çiftçi
Biyoloğum.

Evet durdurulabilir. Hatta bunu zaten kanser hücreleri yapmaktadır. 1951 yılında ölmüş olan Henrietta Lacks'ın kanser hücreleri şu anda dünyanın her yerindeki loboratuvarlarda kullanılmakta ve hala bölünmeye devam etmektedir[1]. Ancak bu noktada bütün olarak organizma yaşlanması ile hücre hatlarının ölümsüzlüğe ulaşması arasındaki farkı anlamak gerek.

Kromozomların uç kısımlarında tekrarlı telomer dizileri bulunur. Her bir hücre bölünmesinde, DNA polimerazların 5' ucuna ekleme yapma yetenekleri olmadığı için telomer bölgesi biraz kısalır (bakınız; uç replikasyon problemi). Kritik bir noktaya kadar kısaldığında hücreyi apoptoza veya senescence'e götürecek sinyaller oluşur[2]. Sonuç olarak hücre ya kontrollü ölüme gider ya da bölünmeyi bırakır. Doku yaşlanması, bu bölünmeyi bırakmış hücrelerin birikimi ile oluşur. Organizma yaşlanması ise bundan çok daha karmaşıktır çünkü her doku aynı hızda yaşlanmaz ve bazı dokuların aslında yaşlanması gereklidir (bakınız; Hayflick limiti).

Bu limite karşı, kanser hücreleri ve bazı kök hücreler telomeraz enzimi ifade eder. Bu enzim onları ölümsüz yapmaz sadece sınırsız bölünme kabiliyeti vererek hücre hatlarını devam ettirmelerini sağlar. Ayrıca yaygın olarak düşünülenin aksine telomeraz enzimi kromozom kısalmasını durdurmaz, yeterince kısalmış olan kromozomların ucuna telomerik tekrarlar ekler.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün birçok deneysel yöntem ile hücrelerde hTERT (human telomerase reverse transcriptase) proteinin ifade edilmesini sağlayabiliyoruz[3]. Ancak bütün olarak bir organizmanın yaşlanmasını durdurmak için, tek bir dokudaki gen terapisinden çok daha karmaşık bir yol izlemek zorundayız. Bunun için en uygun yol, bir bireyi somatik hücrelerinde telomeraz üretecek hale getirmekten ziyade zaten bu yetenek ile doğmasını sağlamaktır. Bu yöntemin etik kaygılarının yanında, her dokudaki sonsuz bölünme kapasitesinin tahmin bile edemeyeceğimiz sonuçları olduğunu biliyoruz.

Telomer biyolojisi konusundaki bilgi yetersizliğimiz dolayısıyla bu "yaşlanmayı durdurma" fikri biraz uzak gözüküyor. Ancak bu alandaki yapılan her çalışma kanseri biraz daha iyi anlamızı sağladığı için ayrıca bir önem taşımaktadır.

Kaynaklar

  1. Rebecca Skloot. (2022). The Immortal Life Of Henrietta Lacks.
  2. Carneiro, et al. (2016). Telomeres In Aging And Disease: Lessons From Zebrafish. Disease Models & Mechanisms. doi: 10.1242/dmm.025130. | Arşiv Bağlantısı
  3. A S Majumdar, et al. (2022). The Telomerase Reverse Transcriptase Promoter Drives Efficacious Tumor Suicide Gene Therapy While Preventing Hepatotoxicity Encountered With Constitutive Promoters. Gene Therapy volume. doi: 10.1038/sj.gt.3301421. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close