Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Teleskop nasıl seçilir?

merhaba, oğlum 9 yaşında ve gökyüzüne merak saldı teleskop istiyor ve ben ne alacağımı bilmiyorum nasıl yol izlemem lazım, bu konuda sizlerden yardım sitiyorum
261 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Herkese söylediğim bir şey var bu konuda; eğer yeni başlayan biriyseniz (ki oğlunuz 9 yaşındaymış) ve spesifik bir gözlem aramıyorsanız, ilk olarak refraktörlü (mercekli) teleskop seçeneğini denemelisiniz. Teleskop ile gözlem işi kolay değildir, çabuk sıkar insanı, istediğiniz görüntüyü yakalamak için bazen saatlerce uğraşırsınız, sonuçta istediğiniz de olmaz, başlarım bu işe deyip, camın önünde kurulu bir şekilde ev eşyasına dönüşür zamanla.

Peki neden refraktörlü teleskop? Bu tip teleskopların sonunda bir mercek bulunur, ışığı toplayıp göze iletir. Tüp şeklinde kapalı bir silindir gibidir. Mercek içeride sabit olduğu için, oynamaz, bakım gerektirmez, omzunuza atıp, dağ bayır bile gezebilirsiniz. Uzmanlar tarafından mükemmel bir şekilde ayarlanıp, yerleştirildiği için görüntü kalitesi (göreceli) çok iyidir. AMA ne kadar çok ışık girerse teleskopa, o kadar uzaktaki cisimleri görme şansınız artar. Açıklık büyük olsun diye, merceği büyük alayım diyorsanız; örneğin 4" veya 6" alayım derseniz bankadan kredi çekmeniz, evi de ipoteklemeniz gerekebilir. Mercek açıklığı büyüdükçe fiyat çok artar.

Tüm Reklamları Kapat

4" altı refraktörlü teleskoplar ile güneş sistemimizi rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz ama nebula, galaksi falan gözlemlemeye çalışmak, mikroskop ile Ay'a bakmaya çalışmak gibi olur.

Gelelim reflektörlü (aynalı-yansıtmalı) teleskoplara. Yeni başlayanlar için puzzle gibidir. Düzgün bir kılavuzu yoksa kuramazsınız bile.

Tüm Reklamları Kapat

İyi taraflarından başlayalım, reflektörlüler ucuz. Çünkü ışığı yansıtan nesne bildiğimiz ayna. Mercek maaliyeti yanında devede kulak olduğu için, devasa boyutlarını rahatlıkla karşılayabilirsiniz. 3-4" refraktörlü teleskop parasına, 12-14" reflektörlü (aynalı) teleskobu eve götürebilirsiniz. Uzak cisimler için aynalı teleskop şart tabi ki.

Sıkıntılı tarafları; birincisi, kurmak zordur, yeni başlayanlar için işkenceye dönüşebilir. Aynada toz birikmesi olur, temizlik şart ama aynayı silmeyi bir kenara bırakın dokunmamanız gerekir. Kendi başınıza yapmaya kalkmak, saatli bombanın yanlış telini kesmeye eşdeğer olur ki, bir de iyi para verdiyseniz, çok kötü olur. İkincisi, dipteki aynayı ayarlamanız gerekir, bunda sıkıntı yok "kolimasyon" ayarı yapacaksınız ama sıkıntı, teleskopu her taşıdığınızda bu ayna hareket edebilir ve tekrar ayarlamanız gerekir.

Sonuç: Maksimum 3" refraktörlü (mercekli) teleskop oğlunuzun astronomiye olan ilgisini de körükleyecektir. Bakım, ayar gerektirmez. İlerde ben şuraya da bakmak istiyorum, uzakları görmek istiyorum derse ve hoşuna giderse gözlem yapmak, reflektörlü (aynalı-yansıtmalı) teleskoplara geçebilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close