Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Teklonoji şirketlerinin kusursuz mal üretmesi mümkün değilmi?

Bundan yıllar önce ay'a bile ayak basan insanoğlu,neden kusursuz mal üretemez? Bunun sebebi eğer bir malın kusursuz olması sonraki mallara gelen talebi azaltacağı içinmidir yoksa kusursuz malın üretilemeyeceği içinmi? Veya kusursuzluk öznel bir duygumudur?
365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cem Ergünay
Elektrik Mühendisi

Kusursuz bir ürünü aşağıdaki maddelerdeki gibi tanımlayarak tek tek cevaplamaya çalışacağım.

---Spoiler alert---

Kusursuz ürün bence mümkün ve yapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

---Spoiler alert---

Kusursuz ürünün özellikleri (daha fazla da olabilir ancak aklıma gelenleri listemeleye çalıştım);

  • Tasarlandığı ve üretildiği amaca uygun olarak kendisinden beklenen bütün görevleri eksiksiz bir biçimde gerçekleştirmesi

Bu madde en karmaşık üründen en basite kadar aynı öneme sahip. Eksiksizden kasıt ürünün veriminin 100% olmasıdır. Yani süreç boyunca hiç bir kayıp ya da kullanışsız bir sonucun oluşmamasıdır. Bu çok zor olduğu için ürünü kusursuzluğa yaklaştırmak için kapalı çevrim bir sistemle, ortaya çıkan yan ürünlerin vakit kaybetmeden kullanılması sağlanarak verim maksimize edilebilir (Bunun anında yapılması gerekiyor tabii. Mesela, ürettiğimiz çöpü yakarak enerji kaynağı olarak kullanmaktan bahsetmiyorum). Böyle bir ürünle bütün çıktılar verimli bir şekilde yönetilebilir.

  • Bu görevleri yerine getirirken sağladığı faydanın, ihtiyaç duyduklarından fazla olması (harcadığı enerji miktarının ürettiği sonuca değmesi)

Başka bir deyişle attığı taşın ürküttüğü kurbağaya değmesi. Bunu sadece enerji dönüşümü olarak düşünmeye gerek yok. Mesela, 18.yy da yapılan savaşlarda kullanılan tüfekleri düşünelim. Yaptığı şey belli bir mesafeye kadar mermi göndermek ama bunu yapabilmek için her merminin tek tek namluya koyulması gerekiyor. Üstelik barut miktarını da elle ayarlayıp harbiyle sıkıştırmak gerekiyor. Ondan sonra tek bir atış yapıyorsunuz ve sonra yine hazırlık yapılmalı. Böyle bir ürün yakın mesafede kusursuza daha yakındır ancak çok uzak mesafelerde isabet olasılığı azalacağı için istediği emek verdiği sonuçtan çok daha fazla.

Tüm Reklamları Kapat

  • Bu görevleri teorik olarak sonsuza kadar yerine getirebiliyor olması

Sonsuzluk biraz abartı olabilir ama kusursuzluktan bahsediyorsak sözü geçecekti mutlaka. Burda önemli olan ürünün kendi kendine yetmesi değil. Zaten termodinamik yasaları gereği entropinin kaçınılmaz artışı sebebiyle sonsuz enerji ya da sonsuz verimlilik imkansızdır. Ancak ürüne sürekli bir enerji akışıyla kendi bakımını kendi yapması sağlanırsa, ya da ürünü durdurmadan bakım yapılabilirse, bu madde gerçekleşebilir.

  • Pasif şartlar ne olursa olsun girdiler aynı olduğu sürece sonuçların da aynı olması

Örneğin, bir araba motoronun çalışması, içindeki yakıt miktarına, karbüratörde yakıtla karışan havanın miktarına, silindirlerin hacmine ve sayısına, iskelet sistemine, yapıldığı malzemeye, içinde bulunan kişi sayısına vs. bağlıdır. Bunlar aktif girdilerdir. Ancak motorun çalışması aynı zamanda hava sıcaklığıyla da etkilenebilir, ya da yolun yapısına, yolun genişliğine vs. Bunlar da pasif girdilerdir. Aktif girdilerin aynı kalması sağlanabilir ancak pasif girdiler sürekli değişirler. Bunlara rağmen sonuçların hep aynı kalması kusursuzluğa giden bir yoldur.

Tamemen kendi kendine yeten, sadece başlangıçta bir etkiyle sonsuza kadar çalışan makineler imkansızdır.[1] Bu yüzden kusursuzluğu bu şekilde tanımlarsak kusursuz makineler imkansız diyebiliriz. Ancak kusursuzluk, çalışmasını devam ettirebilecek kadar bakım ve onarım yapabilen, verimli, artık ihtiyaç duyulmayacak zamana kadar çalışabilecek ve tutarlı sonuçlar üreten makineler şeklinde tanımlanırsa, bunlara sahip makineler hiç de imkansız değil.

Benim fikrime göre kusursuzluğa en yakın makineler humanoidler olacaklardır.

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Sonsuz Enerji Makineleri Gerçek Midir? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
324K UP
Elektronik Mühendisi

Bazı firmaların sadece satış strateji için bilerek daha çabuk bozulan bir ürün üretmesini bu konunun dışında bırakırsak. Aslında çok firma birbiri ile yarış içinde olduğu için rakibinden çok daha iyi bir ürün üretmek için ARGE'ye milyonlar harcıyorlar.

Kusursuz tanımı çok öznel bir durum. Senin için kusursuz olan bir ürün başkası için olmayabiliyor. O yüzden aynı işi yapan bir çok farklı ürün var piyasada ve hepsininde alıcısı var.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close