Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Tek yumurta ikizleri tek bir zigotun ikiye bölünmesiyle oluşmaktadır peki bu durumda insan için de eşesysiz üremiştir diyebilir miyiz?

753 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arzum B.
Arzum B.
23K UP
Diş Hekimliği öğrencisiyim

Sorunuzla ilgili birçok makale okudum ama tam bir cevap bulamadım bu nedenle kendi görüşüm şu şekildedir:

Zigotun ilk bölünmesiyle meydana gelen iki hücrenin, bilinmeyen nedenlerle birbirlerinden ayrılarak ayrı ayrı gelişmesiyle tek yumurta ikizleri (özdeş ikizlik) oluşur. Bu nedenle nacizane görüşüm zigot oluşumunda zaten eşey hücreleri (yumurta ve sperm) kullanıldığından buna eşeysiz üreme diyemeyeceğimiz yönündedir. Tek yumurta ikizleri genotip bakımından birbirinin aynı olarak kabul edilirler. Fenotip bakımından ise ayırt edilemeyecek şekilde birbirlerine çok benzerler. Hatta tek yumurta ikizleri insan müdahalesi dışında gelişen klonlardan sayılmaktadır.

Ancak bu konuyu araştırırken şöyle bir çalışma da buldum:

Tüm Reklamları Kapat

İzlandalı araştırmacılar tarafından tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan ve Nature Genetics dergisinde yayımlanan bir çalışma, tek yumurta ikizlerinin gen dizilerinde ortalama %5,2 oranında farklılık olduğunu ortaya koydu.

Çalışma kapsamında 381 tek yumurta ikizinin genetik materyalinin tamamı yani genomu çözümlendi. Gen yapısı çözümlenen ikizlerden yalnızca 38’inin genomunun tamamen aynı olduğu tespit edildi ve geri kalanında çeşitli farklılıklar bulundu. Araştırmacılar bu durumun embriyoların ikizleri oluşturmak üzere ayrıldığı sırada ya da bunun hemen sonrasında meydana gelen mutasyonlardan kaynaklandığını ve yaşam boyunca devam ettiğini düşünüyorlar.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. dergipark. Klonlama Teknikleri. Alındığı Tarih: 7 Mart 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilim Genc. Tek Yumurta İkizlerinin Genleri Tamamen Aynı Mı? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 7 Mart 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  3. PMF. Monokoryonik-Diamniotik (Tek Yumurta) İkizler - Perinatal Tıp. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 7 Mart 2023. Alındığı Yer: Perinatal Tıp | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close