Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nuri Sevren
Nuri Sevren
21K UP
Üye 26 Mayıs 2022 3 Cevap
19

Tek adımda galaksi değiştirebilecek kadar devasa bir varlık adım attığında ışık hızını geçmiş olur mu?

Bir varlık, hatta bu insana benzesin ve iki ayağı var diyelim. Bu o kadar büyük ki tek adımı ile andromeda'nın ortasına gelebilir. Bu durumda fizik yasaları nasıl işliyor yani biz bu varlığı nasıl gözlemleriz bize çok mu hızlı gelir veya kendi nasıl bir deneyim yaşıyor olabilir.
1,420 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 26 Mayıs 2022

Bu ışık hızı konusu çok eksik anlaşılıyor. Hareket eden cismin boyutunu artırmak, ışık hızını aşabilmek anlamına gelmiyor.

Tek adımda galaksi değiştiren bir dev (eğer ki atomlardan oluşuyorsa), bu atomların bir yerden bir yere gidebilmesi için (devin "adım atabilmesi" için) üzerine kuvvet uygulanması lazım. Bu kuvvet, en fazla ışık hızında yayılabilen bir şey (hatta teknik olarak bir cismi harekete geçiren kuvvetin cisim boyunca yayılmasını sağlayan basınç dalgası en fazla ses hızında gidebiliyor. Keza, bu devin bir sinir sistemi varsa, "Adım at!" emri de o sinirler boyunca en fazla ışık hızında yayılabilirdi.

Dolayısıyla devin 1 ışık yılı mesafeye adım atması, ışık hızında gidebilseydi bile 1 yıl sürerdi (ki dev, kütleli olacağı için, ışık hızında hareket edemezdi).

Tüm Reklamları Kapat

Yani cismin fiziksel büyüklüğünün Evren'in ışık hızı limiti üzerinde hiçbir etkisi/faydası yok. Çünkü ışık hızı limiti, sadece ışık hızıyla ilgili değil, aynı zamanda maddeler arası bilgi aktarımıyla ilgili de bir sınır. Bu nedenle dev ne kadar büyük olursa olsun, atomları arası iletişim hızı ışık hızını aşamazdı ve dolayısıyla cüssesine göre çoooook yavaş hareket eden bir dev olurdu.

612 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
38
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 27 Mayıs 2022

O Varlık ne kadar büyük olursa olsun hızını belirleyen şey adım atarken bir ayağını ne kadar hızla öne attığına bağlı olur. Bu da evrendeki cisimlerin hareket kurallarına bağlı olacağı için ışık hızını geçemez. Kütleli bir cisim de ışık hızına zaten erişemez. Bu nedenle dev ne kadar büyük olursa olsun adım atma hızı evrendeki elektromanyetik etkileşim ve hareket kurallarına bağlı olacaktır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Tahminci 29 Mayıs 2022

Çekim yasalarını esnetirsek her şey olabilir: Deve göre evren çok hızlı değişirdi. Çünkü onun zamanı çok yavaş akardı. Işık hızını geçemezdi ama ışık hızına yakın hareket ediyorsa Samanyolu'ndan Andromeda'ya adım atması 2,5 milyon yıldan fazla sürerdi.

Ama aslında bu kütlede bir dev zaten varolduğu anda kendi içine çöküp milyonlarca galaksiye bedel olan bir karadeliğe dönüşürdü :D

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close