Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhamed İshak Narin
Üye
2

Teizm ve deizm, toplumda ateizme kıyasla neden daha baskındır?

251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Konunun gelenek-kültürel etkisini en başta ifade etmek zorundayız. Sosyal onam, kabul görme ihtiyaçları, sosyal uyum esası nedenlerinden dolayı, çevredeki hakim görüşe tabi olmak bireyi yaşamda kalmak, ihtiyaçlarına ulaşmada avantaj sağlamakta. Hakim varlık yorumuna uymayan kişilerin dışlanma ihtimalleri artar. Temelde birey olabilmek, hakim varlık yorumunu da sorgulayıp denetlemeyi gerektirir. Ancak genel olarak bireyler daha çok ihtiyaçlarına ulaşabilmeyi yaşamlarının merkezine koydukları için, sahip oldukları geleneksel kodların içinde kalmayı konfor olarak görerek sorgulamaya gerek duymayabiliyorlar çoğunluk olarak. Birey olmak tabii ki hakim varlık yorumuna karşı çıkmak gibi çocuksu bir yaklaşım olamaz. Asıl olan, her türlü varlık yorumuna karşı objektif kalıp, değerlendirebilecek derinliğe ulaşma çabası içinde olmak. Bu derinlik olmadan, kişinin hangi varlık yorumunda olduğunun anlamı ve önemi yoktur.

Diğer taraftan insanın anlam arayışı, sahip olduğu kompleks benlik algısının karşılığını arama olarak anlam yükleme de gözardı edilemez. Arkeolojik bir bulgunun insan yapımı olduğu anlamına karşılık geldiği gibi, dünya ve evrene ait bir akıllı tasarım yorumu olması da muhtemel olmak durumunda. Evrensel büyük kaos içinde yaşanan geçici de olsa ileri düzey bir "düzen", tasarım olarak yorumlanabilir. Popülasyonun tamamının kabul ettiği konuları kabullenmek daha kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan ritüelleri olan varlık yorumlarının sosyal yapıyı güçlendirici etkileri olduğu için, bireyleri birbirine kaynaştırması ön plana çıkan etkilerden.

Kişinin bir teist-deist inanca sahip olmasının onu "güven"de tutacağına olan beklentisi, büyük ihtimalle placebo etkisine neden oluyor bile denilebilir. Bunu teist deist bir tamrı ile sınırlandıramayız. Kişi kendisi için uğurlu olduğunu düşündüğü bir oyuncağına karşı da böyle bir bağ oluşturmuş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dipnot

Hiçbir öğretiye doğru ya da yanlış diyemeyiz. Bizim sunacağımız doğru ve yanlış kriterleri, öğretinin yapısı nedeniyle geçersizleşecektir. Bilimsel yaklaşımla daha yakından ilgili bireyler bunu daha iyi anlayacaktır. Nasıl felsefi bir görüş yanlış ya da doğru olarak nitelendirilemiyorsa, varlık yorumları da böyledir.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ellen L. Idler. Measuring Multiple Dimensions Of Religion And Spirituality For Health Research: Conceptual Background And Findings From The 1998 General Social Survey. (11 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://journals.sagepub.com/ | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close