Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Görkem T.
Üye
1

Tavuk yumurtası gelişimi nasıl gerçekleşir?

İnsanlarda fetüs plasenta ile beslenerek gelişirken, tavuk gibi yumurtlayan canlıların yumurtaları sadece kuluçkaya yatarak nasıl besin almadan gelişebiliyor bunu sormak istiyorum. Daha açıklayıcı olmam gerekirse tavuk yumurtladıktan sonra sadece ısı ile mi yumurtayı geliştirip kanlı canlı bir hale getiriyor.
910 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Tavuk yumurtası yumurta kanalında döllenir ve yumurta kanalından çıkana yani yumurtlanana kadar aşağı yukarı bir günü tamamlamış, bölünerek 256 hücreli zigot haline gelmiş olur. Yumurtlandıktan sonra ise 20 C derecenin altına düşmediği sürece gelişim gösterir. Optimal ısı da 36-37 C derecedir. Bu ısıda gelişimine devam eden embriyo yumurta sarısını besin olarak kullanır. Yumurta sarısındaki bazı enzimler yumurta sarısının besin içeriğinin 3 hafta kadar embriyoyu beslemesini sağlar. Hatta yumurta sarısının kalan kısmı bağarsaklarda abzorbe edilir ve civcivin ilk 2-3 günlük besinini oluşturur.

Embriyonun gelişmesiyle yumurta akı bir kenara itilir ve embriyo çevresinde "amnion" sıvısı olarak embriyoyu darbelerden koruyan sıvı bir yastık görevi gören bir katman ile "allantois" adı verilen solunum ve metabolizma atıklarını toplayan bir katman oluşur. Chorion adı verilen bir katman da allantois katmanı ile yumurta kabuğu arasındaki (oksijen, kalsiyum) alışverişi sağlar. Yumurta kabuğunun yüzeyindeki deliklerden de hava alışverişi sağlanır. Embriyo akciğerlerinin oluşumu tamamlandığında akciğer solunumu yapmaya başlar. Civcivin yumurtadan çıkmadan önce nefes aldığı ve öttüğü duyulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Plasentalı hayvanlarda (insan gibi) plasenta besin ve oksijen alışverişini annenin metabolizmasına bağlı olarak sağlarken, tavuk yumurtası bir civciv embriyosunun 3 haftalık tüm ihtiyaçlarını içeren bir paket şeklindedir (hava alışverişini dışarı ile bağlantılı gerçekleştirdiğini unutmayalım).

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close