Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Üye
4

Tasarımcı argümanını reddetmek için 'rasyonel' bir neden var mıdır?

Dinler yereldir yalandır, kutsal kitaplar çelişkilidir vs dışında varoluşsal evrensel bilimsel net bir neden var mıdır.
784 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ecem @Cadıbozmasıı
Doğrucu

Tasarımcı kavramı farklı açılardan ele alınırsa farklı cevapları olabilir.

  1. Teistik metinlerde yer alan ifadelerin , bilimsel gerçekler ile uyuşmaması gibi detaylar bize en azından Teisitik metinlerde yer alan buralarda , tarif edilen tarzda bir yaratıcı olmadığı sonucunu verebilir.
  2. Fakat bu metinlere baş vurmaksızın , Deistik bir yaratıcı kavramını reddetmek için elimizde felsefi argümanlar kalır. Bu argümanların her halde en kuvvetlisi Varlığın , özellikle canlıların ne kadar kusurlu olduğudur. Körelmiş organlar,genetik hastalıklar vb durumlar bize canlıların tasarlanmadığını, plansız ,kaotik bir düzenin olduğu sonucunu verebilir. Öyle ya hangi mühendis , tasarladığı araca problem çıkartacak,fazlalık parçalar ekler?
  3. Diğer bir yaratıcı karşıtı argüman ise, Yaratıcının Yaratıcısı argümanıdır. Genel olarak varlığın esas sebebi ile ilgili 3 farklı argüman sunabiliriz

1 Kendisi her şeyin nedeni olup da kendi nedeni olmayan varlık argümanı : Bu argümana göre bir varlığın hiç bir nedeni yoktur ve bu varlık bütün diğer nedenlerin nedenidir. Farklı görüşlere göre bu Tanrı,Yaratıcı,İdea,Madde vs olabilir unutmayın ki, Her şeyi yaratan bir yaratıcı olması fikri bu argümanda iddia edilen her şeyin nedeni olup da kendi nedeni olmayan varlığı yaratıcı olarak nitelendirmekten başka bir şey değildir. Peki ala böyle bir varlığın var olduğu varsayılsa bile bu varlığın yaratıcı olduğu fikrinin ispatlanamayacağı , yaratıcı iddiasına karşı bir argümandır bu her şeyin nedeni olup da kendi nedeni olmayan varlık peki ala madde , oluş ,idea,fenomen vs olabilir bu konuda pek çok filozofun farklı açıklamaları vardır.

Tüm Reklamları Kapat

2 Sonsuza kadar giden nedenler zinciri argümanı :İlk madde de belirttiğim her şeyin nedeni olup da kendi nedeni olmayan varlık fikri TAMAMEN REDDEDİLİP yerine sonsuz nedensellik zinciri konulabilir. Yaratıcı argümanını bu şekilde önemsizleşir, çünkü bu argümana göre bir yaratıcı varsa , onun da bir yaratıcısı mevcut olmalıdır.Kendi sebebi olmayan bir varlığın olamayacağı iddia edilirse ve nedensellik zincirine ezeli ve ebedi olma niteliği atfedilirse yaratıcı fikri önemsizleşecektir

3.Varlığın var olduğu reddedilebilir : Varlığın var olduğu bilimin bir ön kabulüdür fakat felsefi düzlemde varlığın varlığı tartışılabilir bir konudur. Eğer Hiç bir şey yoktur, olsa bile bunu bilemezdik ,bilsek bile başkalarına aktaramazdık diyen Gorgiasın Nihilist felsefesine ulaşırsak , Yaratıcı , Tasarımcı vb kavramlar tamamen önemsizleşecektir. Septik,Nihilist,Sofist felsefeler Tasarımcı argümanını çökertmek için bire birdir.Bir şeyin nedenini o şeyin özü olarak tanımlayıp Bir şeyin nedeni yoksa o şey de yoktur, o yüzden evren bir hiçliktir evren bir yokluktur demek de alternatif bir çözümdür ayrıca.

278 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Aksüt
bir ateist

Tasarım argümanı din felsefesinde teleolojik argüman olarak bilinir. Birden fazla çeşidi vardır: Benzetmeye Dayalı Teleolojik Argüman, Yaratılışçılığa Dayalı Teleolojik Argüman, Yaşamın Kökenine Dayalı Teleolojik Argüman ve Hassas Ayara Dayalı Teleolojik Argüman.

İlk üç argümanın eleştirisinde Evrim Kuramı geniş yer tutar. Bu konuda şu kitapları önerebilirim:

Tüm Reklamları Kapat

Türkçe: Robin Le Poidevin - Ateizm, Mehmet Mirioğlu - Tanrı'nın Alfabesi, Victor Stenger - Başarısız Hipotez Tanrı [Bu kitapların felsefi temelleri çok sağlam değildir. Ancak çok kötü de değildir. Özellikte Tanrı'nın Alfabesi kitabı teistik argümanların eleştirildiği derli toplu bir kaynaktır.]

İngilizce: Graham Oppy - Arguing About Gods, Jordan Howard Sobel - Logic and Theism, Gregory W. Dawes - Theism and Explanation [İngilizce önerilebilecek kitap sayısı çok fazladır. Bazılarını seçtim. Eklediğim linkte ileri okuma için kaynaklar bulabilirsiniz.]

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Analitik Felsefe Kitap Önerileri. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close