Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Basmacı
Üye 18 Ekim 2022
6

Tarihi ve politikayı/siyaseti birbirinden ayıran nedir?

Tarihi olay ve olgulara baktığımızda geçmiş dönemde yaşanan siyasi olaylar dışında bir şey olmadığını görüyoruz, gerçekten de siyaset ve tarih arasındaki tek fark zaman mı? Eğer zaman ise bir politik durumun tarih olabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekli?
708 görüntülenme
Tarihi ve politikayı/siyaseti birbirinden ayıran nedir?
Tarihi ve politikayı/siyaseti birbirinden ayıran nedir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kaan Çelik
Kaan Çelik
47K UP
Bilime İlgi Duyan Bir Araştırmacı 18 Ekim 2022

Öncelikle tarih nedir bunu bir ele alalım. Tarih, geçmişle alakalı olan birçok durumu inceleyen bir bilim dalıdır. Bu durumlar arasında; yaşanmış savaşlar, insan topluluklarının yaşam şekli, kültürel gelişmeler, doğa olayları ve daha birçok konu yer alabilir. Yani tarihin asıl amacı geçmişte yaşanmış ne varsa günümüze aktarmaktır. Peki buna bir bilim dalı diyebilirmiyiz? Evet, Tarihin bir bilim dalı olmasını sağlayan şey, onun geçmişi incelerken bilgi ve belgeye dayanması; neden ve sonuç ilişkisi gözetmesidir. Bir başka ifadeyle tarihe bilim sıfatı kazandıran yönü, onun kaynaklar üzerinden gözlem yaparak, sebep-sonuç ilişkisi kurulabilme özelliğidir.

Peki politika nedir? Politika bir devleti yönetime ve idare etme konusundaki düşünce tarzıdır. Örenğin Türkiyeden örnek veriyim. Cumhuriyet rejimi ile yönetilen Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. yani cumhuriyet de bir yönetim tarzıdır kısaca politikasıdır.

Böyle baktığımızda ikisininde farklı şeyler olduğunu görebiliyoruz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. Çelik. Kaynak. Alındığı Tarih: 18 Ekim 2022. Alındığı Yer: Tarihi Bilgi | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
83K UP
Siyaset Bilimi Okudu 18 Ekim 2022

Öncelikle tarih nedir ona bakalım. Tarih genel olarak geçmişi inceler. Bilim dalı diyecektim ama tarihin bilim olup olmadığı çok tartışılmış. Bilimdir çünkü tarihte bulduğunuz belgeler, kalıntılar kanıttır size bazı bilgiler verir subjektif tarafı ağır basar çünkü tarihte ele geçen bilgi belgeler insanlar tarafından ele alınmıştır tarihte yaşanmış bir savaşı bir ülkenin kaynakları çok farklı yazar diğeri farklı. Tarihçilerin bunlardan hangisini ele alacağı tamamen kendi değerlendirmesine kalmıştır. Böylece size kadar gelen tarihi bilginin hangisine inanacağınız da sizin dünya görüşünüze göre değişir. Dikkat ederseniz 'inanmak'tan bahsettik bilimde inanmak diye bir şey olmaması lazım yer çekimi kanunu varsa vardır birileri yoktur dediğinde onların eksikliğidir. Ama tarihte öyle insanlar vardır ki kimileri için kahramandır kimileri için ise dünyanın en kötü en zalim insanıdır. Örnek: Cengiz Han.

Tarih esasen insanlık tarihini ele alır ya da almalıdır. Fakat geçmişte olan her şey tarihtir. Bir yeryüzü şeklinin de tarihi vardır, güneşin, ayın hatta evrenin tarihi vardır fakat bunlar farklı bilim dallarının ilgi alanına girmektedir. Siyaset tarihi olduğu gibi, dilin tarihi, kültürel tarih, dini açıdan tarih, bilim tarihi gibi insanla ilgili her bir konunun tarihi vardır ve bunların hiçbiri diğerinden bağımsız değildir çünkü insan hayatını inceler. Tarih derslerinde genel olarak siyasi tarihin ve özellikle savaşların incelenmesi ise bence insanoğlunun savaşa atfettiği değerle alakalı tabi işin içinde ölümler, maddi manevi kayıplar kazançlar olduğu için.

'Siyasetle tarih arasındaki tek fark zaman mı?' sorusunu pek anlamadım burada kastettiğiniz bugün ya da yakın tarihte olan bir kavramın tarihin konusu haline gelmesi ise yukarıda anlatılan tarihin ele alınması dünya görüşüne (bunun içine milletiniz, dini inanışınız, siyasi görüşünüz, bilime bakışınız vs çok olgu girer) göre değişmesi kavramı içine girer. Ne yazık ki kendi milletinin genel tarihini bile objektif olarak ele alamayan varlıklarız. Tarihi bir olayın objektif ele alınabilmesi için en az üzerinden 50 yıl geçmesi gerektiği söylenir fakat biz 100-200 yıl öncesine bile ideolojimizi karıştırmadan bakamıyoruz. Yani her milletin, her siyasi görüşün, her dinin ayrı tarihi var ve çok az insan/bilim insanı bu konuda objektif olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yazdıklarımı okuyunca cümlelerimin çok dağınık olduğunu fark ettim düzeltme imkanım olmadığı için özür dilerim.[1][1][1][1]

Kaynaklar

  1. ankara edu. Ders: Tarih Metodolojisi. Alındığı Tarih: 18 Ekim 2022. Alındığı Yer: acikders | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close