Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.[1] Dışarıda dolaşan bir kelebeğin kanat çırpışı dünyanın diğer ucunda fırtınaya sebep olabilir. Bu popüler örneği duymuşsunuzdur. Her ne kadar abartılı gibi gözükse de kaotik sistemlerde bu geçerli bir örnektir. Savaşlar gibi doğrudan büyük etkileri olan olaylarda yaşanacak değişikliklerin gelecekte ne denli sapmalar oluşturabileceğini tahmin etmek ise olanaksızdır.
Paralel evrenler teorisine göre evrenin başlangıcından itibaren olası her ihtimalin gerçekleştiği zaman çizgileri de oluşur, birnevi kuantumun süperpozisyon durumu bu alternatif gerçekliklerle açıklanır.[2] Yani halihazırda x savaşını kazanamadığımız sonsuz (sayılamaz miktarda fazla) alternatif gelecek vardır ve tabii ki bu ihtimaller içerisinde bizim hiç doğmadığımız da.
Paralel evrenler gerçekten heyecan verici ve birçok olguyu anlamamıza yardımcı olabilecek niteliktedirler, şahsen ben de paralel evrenlerin deterministik olasılıkçılığı ile evreni açıklama stiline bayılıyorum fakat ne yazık ki şu anlık bilimsel bir geçerlilikleri bulunmamakta.
Dolayısıyla bu sorunun da kesin bir cevabı olmadığını söyleyebilirim.
Kaynaklar
- J. Gleick. (1988). Chaos: Making A New Science. ISBN: 9780140092509. Yayınevi: Penguin Group.
- J. Gribbin. (2009). In Search Of The Multiverse. ISBN: 9781846141133. Yayınevi: Allen Lane.