Peşin Not: Bahsettiğiniz nesnel değil öznel bir konu olduğu için kaynak gerekliliği kriterini tam karşılayamıyorum. Beni bu konularda aydınlattığını düşündüğüm kitabı aşağıya bıraktım.
Tarihte önemli olan şey artık bilgi değil yorum. Bildiğiniz kadar olayları nasıl yorumladığınız da önemli. Tarihi yorumlama ve olayların arka planında nelerin döndüğünü öğrenme isteği bir süre sonra sizi karşılaştığınız hemen her olayda aynı pratiğe mecbur bırakır. Empati yapmak, olayları zamanına göre ele almak kültürünüz haline gelir.
Bir şeyin tek bir nedeni olmaz genelde. Çoğunluk genelde tek bir sebebe bağlanmak isterler, bu nedenle sorunlara hakim olamazlar. Tarihteki olayları araştırırken bunların tek bir nedenden çıkmadığını defalarca öğrendiğiniz için artık bir süre sonra hayatınızda tanık olduğunuz olayların nedenini değil nedenlerini öğrenmek istersiniz. Bu da size bir derinlik kattığı gibi olgunluk da katar.
Hiç düşünemediğiniz, aklınızın ucundan dahi geçmeyen şeylerle çok rahat empati yapabilir haline gelirsiniz. Bu öyle bir refleks halini alır ki karşıdaki insanın hayatındaki olaylardan sentezler yaparak bulursunuz kendinizi.
Son olarak araştırmaya dayalı her sosyal bilim gibi tarih de size analitik düşünme becerisi kazandırır. Yani sorunları daha rahat çözmeye başlarsınız çünkü tarih araştırmaları yapmak matematik problemi çözmek gibidir. Ayrıca tarihsel olayları araştırmak bugün yaşadığınız şeyleri de yorumlayabilmenizi sağlar. Çünkü bugünler o günlerin mirasıdır.
Bütün bu anlattıklarım tarihin "yorumlama" kısmı için geçerli. Siz sadece bilgi sahibi olmak için dahil olacaksınız farklı bilgiler neticesinde ortamlarda havanız olur.
Kaynaklar
- P. Blackledge. (2017). Marksist Tarih Kuramı Üzerine. ISBN: 9786051722399. Yayınevi: Yordam Kitap.