Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
7

Tardigradeler uzayın zorlu şartlarında evrilerek gezegenimize ulaşmış olabilir mi?

Özellikle domuz yosunu yüksek radyasyon, ekstrem sıcaklık ve çok uzun süre suya ihtiyaç duymadan sıra dışı ortamlarda hayatta kalabiliyor. Bu ortamlar ancak uzay boşluğunda mevcut. Canlı dış uzayda bu ortamlara uzun süre maruz kaldığından evrimleşip, göktaşı gibi Dünya'ya ulaşabilen nesnelerle taşınıp yaşamına devam etmiş olabilir mi?
440 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Evrimi severim evrilenden ötürü...

Bunun için tardigradların dünyadaki canlılarla alakasız bir evrimsel kökene sahip olması beklenirdi(mesela DNA yerine başka bir kalıtım maddesi). Tardigradlar için böyle bir durumu yok. Bilinen taksonomi içerisinde yerleştirilmiş durumda.

Tardigradlar dayanıklılık ve dünyaya yayılma konusundaki hünerleriyle ünlü olsalar da pek çok uç koşul için onlardan çok daha ileri giden canlılar var. Bunlara ''ekstremofil'' deniliyor. Buraya tıklayarak wikipedi sayfasındaki listeye bakabilirsin.

Tardigradlar bir ekstremofil değildir. Buradaki canlıların yaşadığı koşullara bir süre dayanabilirler. Ancak ekstremofiller tardigradların bir süre ölmemeyi başarabildikleri koşulları bırak dayanmayı sevmektedirler. Dayanabildikleri koşullar daha da fazlası olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evet böyle dayanıklı canlılar uzayda gezegenden gezegene sıçrayabilen canlılık fikrine bir acaba dedirtse de bunu kanıtlamanın yolu sadece dayanıklı canlılar bulmak değildir. Gene de göktaşlarında ne bulmayı umduğumuzu gösterebilirler.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fastly Speedrunner
2018'den beri Bursa'dayım

Tardigradeler radyasyona, suyun altında kalmaya ve pek çok zorlu yerlerde yaşamlarını devam ettirebildiği için bir tür ''Uzaylı'' olduğu söylenebilir. Ancak dünyada birçok canlı vardır ve hepsi de uzaydan evrimleşip dünyamıza gelmiş olabilir.[1]Ekte gönderdiğim kitaba bakarak bu tardigradeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. I. M. Kinchin. (1994). The Biology Of Tardigrades. ISBN: 9781855780439. Yayınevi: Portland Press, London.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close