Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Tanrının varlığı sorunu insanı ilgilendirir mi? Neden?

354 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bu konuda kesin bir yargıda bulunmak güç. "Eğer gerçekten varsa "Tanrı'nın varlığı" konusundaki "Tanrı"nın nasıl bir Tanrı olduğunu bile bilmiyoruz. Belki bizimle ilgilenmeyen ve bizim onunla ilgilenmemiz ile ilgilenmeyen bir Tanrı'dır, bu durumda ilgilendirmez. Belki bizim ile ilgilenen ve ilgi bekleyen bir Tanrı'dır, bu durumda ilgilendirir. Belki bizim ile ilgilense de bizim onunla ilgilenmemizi umursamayan bir Tanrı'dır.

Olasılıklar sonsuz olduğundan ve kesin bir yere varılmadığından ve bazı kişilerin hayatında bir yere varılmayan "insan zihninin evrimi ile birlikte oluşan düşüncelerin" bir etkisi olmadığından Tanrı'nın varlığı sorunu ile ilgilenmezler. Bu olasılıklara ya da olasılıklardan birine (bir inanca göre) hayatını şekillendiren kişiler tabii ki Tanrı'nın varlığı sorunu ile ilgilenecektir.

"Tanrı'nın varlığı" konusu felsefi bir sorundur. "Tanrı'nın varlığı ile ilgilenen insanların oluşturduğu bir toplumda bulunmak" ise tamamen başka bir konudur ve bu toplumda bulunan kişileri ilgilendirir. Özellikle toplum halinde karar verilen bir sistemde yaşıyorsak. Ama bu iki konuyu birbirine karıştırmamak gerek.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

elbette ilgilendirir. şu konuda bir anlaşalım, bir insanın düşüncesi onun davranışlarına yansır. heleki din denilen şey çok büyük bir iddia ortaya atıyor ki hem hayat amacı hem de hayat tarzını komple değiştirmeni bekliyor, kendi kurallarını uyulmasını şart koşuyor.

dindar ve kendi inancına sıkı sıkı bağlı birini düşünelim. bu insanın yaşadığı dünyayı bir rüya yani gerçek olmayan bir evren olarak görür ve buna göre davranır. bu dünya için kalıcı bir şeyler yapma ihtimali azalır gibi geliyor bana. sonuçta sonsuz cennet için çalışmak varken neden bu dünyaya çalışayım ki diyebilir. hayattan bir beklentisi olmaz, daha çok öldükten sonra bir beklentisi olur ve en büyük amacı umreye yada hacca gitmek olur.

Yoldaş Karl Marx'ın da bir sözü var ki çok beğenirim "Din halkın afyonudur." demiştir. şükürcülük ve din adı altında insanları uyutmaya çalışanlar tarih boyunca hep olmuştur ve günümüzde devam da etmektedir. uyuyan insan daha kolay kandırılır, daha kolay yönetilir, daha kolay idare edilir. hatta şöyle bir istatiksel bilgi de vereyim, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile dindarlık oranı, ters orantılıdır.

Tüm Reklamları Kapat

biraz "Dinleri" kötülüyormuşum gibi oldu ama kötülemek için yazmadım bu yazıyı. sadece dinin insan hayatındaki olumsuz yanlarının olduğunu, dinin insanların hayatını basitleştirdiğini düşünüyorum. bundan dolayı tanrı ve din felsefesi çok önemlidir.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close