Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Tanrını varlığını tartışmak gereksiz değil mi?

268 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Tanrı'nın varlığı da bilim de bireysel olabilecek konular. Bilim kişisel bir meraktan doğabilir ve topluma hizmet etmek zorunda değildir. Bu ayrımı temel bilimler ve uygulamalı bilimler olarak da görüyoruz. Tanrı ise insanın ölümü açıklayamaması, doğayı kontrol edememesi gibi durumlarda getirebileceği bir açıklama olabilir.

Ama düşünceniz yersiz değil çünkü insanın organizasyonu ile din ve bilimsel gelişmeler hepsi iç içe olmuştur. Bazı icatları belli bir sermaye birikimi seviyesinden önce yapamazsınız veya yapsanız bile, kullanım alanı bulamazsınız. Nüfus yoğunluğu ve gıda teknolojisi önemli bir faktör. Organize din olmadan insanlar yaklaşık 200-300 bin yıl avcı-toplayıcılıkla uğraştılar. Uygarlığın adeta "patlama" yapması, son 10-12 bin yılda, organize dinlerle paralel gerçekleşti. Din, bir sebep değil, yan ürün veya katalizör gibi düşünülebilir - özellikle tarım toplumlarında. Birleştirici, ilkel sermaye birikimini kolaylaştırıcı yanı yadsınamaz.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bilimin evrenselliği ile tanrının varlığını tartışma ne açıdan korele ele alınmış belli değil. Teorik olarak metodolojileri farklı iki disiplin olan teoloji ve bilimi aynı olmaları gerektiği yargısı ile değerlendirme hatası var sanırım.

Disiplinler belli konularda uzmanlaşma yöntemiyle veri ürettikleri için, onları kendi alanları dışındaki konuları ortaya koyarak yetersiz görmek metodolojik bir yanlış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece teolojik konular değil, felsefi bir çok konu da aynı şekilde özneldir. Hatta kültürel sanatsal konular bile genel olarak böyledir. Bütün disiplinlerin bilim disiplini gibi olmasını beklemek değil, her disiplinin doğasını anlamaya yönelmeliyiz.

Diğer yandan tanrının varlığını tartışmak neden evrensel olmasın sorusu da var ironik olarak. Nasıl bilimsel veriler insan faktörüne bağlı efektif olarak yüzde yüz evrensel olamıyorsa, teolojik konular da böyle aslında. Bu açıdan tartışmanın gerekliliğini KONU DEĞİL, disipline yaklaşım biçimi - bakış açısı belirliyor. Bu açıdan tanrının varlığını tartışmak, fikir üretimini kavramsallıştırmayı besleyen bir yapıda olduğu sürece gayet gereklidir. Neden bir bariyer ile yaklaşıp yargılarımızla ele alıyoruz ki konuları.

Sanırım konunun kendisi değil, bizim bakış açımız belirliyor bir çok şeyi.

165 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close