"Tanrı Zar Atmıyor" adlı yazı veya makale genellikle kuantum mekaniği ve belirsizlik ilkesine atıfta bulunur. Kuantum mekaniğinde, parçacıkların konum ve momentum gibi özellikleri tam olarak belirlenemez; bu özellikler yalnızca olasılıklarla tanımlanır.
Parçacıkların ilk hallerinin birbirinden habersiz olmasının nedeni, kuantum mekaniğinin temel ilkelerinden biri olan "superposition" (üst üste binme) ilkesidir. Bu ilkeye göre, bir parçacığın belirli bir anda belirli bir konumda veya momentumda olduğu söylenemez. Bunun yerine, parçacık birçok farklı durumda bulunabilir ve bu durumların her birine belirli bir olasılık atanır. Parçacıkların durumu, yalnızca bir ölçüm yapıldığında belirlenir ve bu ölçüm, parçacığın o andaki durumunu "çökertir", yani parçacık bir duruma girer.
Bu belirsizlik ve parçacıkların ilk hallerinin birbirinden habersizliği, parçacıkların kuantum durumlarının bağımsız olması ve herhangi bir önceden belirlenmiş yol veya durumun olmaması nedeniyle ortaya çıkar. Einstein'ın ünlü sözü "Tanrı zar atmaz" bu belirsizliğe karşı duyduğu rahatsızlığı ifade ederken, bu belirsizliğin doğanın temel bir özelliği olduğunu savunanlar, bu söze "Tanrı zar atar" şeklinde yanıt vermişlerdir.
Kaynaklar
- J. Baggott. What Einstein Meant By ‘God Does Not Play Dice’ | Aeon Ideas. (21 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Aeon | Arşiv Bağlantısı
- Encyclopedia Britannica. What Did Albert Einstein Mean When He Wrote That God “Does Not Play Dice”?. Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı