Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Tanrı tüm evrene hükmedecek kadar kudretliyse kitapları neden gönderdi?

Şu 1-2 aydır dinle olan ilişkimi irdeliyorum ve şu an Kuran'ı Kerim okuyorum. İndeksinde böyle bir cevabıma karşılık bulamadım veya diğer dinleri henüz okuma şansım olmadı o kutsal kitaplarda bu sorduğum sorunun karşılığı nedir veya din yorumcuları bunu nasıl yorumluyorlar ?
5,630 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Karabulut
Bilimsever

Merhabalar, bu konuda çokça teori ve yorum olmasına rağmen, en bilineni kısaca özetlersek; Tanrı insanı yaratıp da cennetine aldığında, ona kurallar da koyar. Ancak insan, şeytana uyup kuralları çiğneyince, cezalandırılarak dünyaya gönderilir. İşte peygamberlerin ve kutsal kitapların hikayesi de burada başlar. Bir kez kuralları çiğneyen insanoğlunun dünyada, ömrü boyunca, yine Tanrı tarafından belirlenmiş kuralları uygulayarak Cennet'e tekrar dönmesi gerekecektir. Bu kuralları insanlara iletmeleri için peygamberleri seçmiş, peygamberler de nesilden nesile aktarılmalarını sağlamak için kutsal kitapları yazılı hale getirmiştir.

Burada ana fikir, Tanrı'nın buyruğunu dinlemeyerek Cennet'ten kovulmuş insanın, tekrar Cennet'e dönmek için Dünya'da bir ömürlük bir sınava tabi tutulmasıdır. Dünya'da onlara yol göstermek ve kuralları tekrar tekrar hatırlatmak için de peygamberler ve kutsal kitaplar gönderilmiştir. İnsanın özgür iradesiyle bu sınavı başarabilmesine yardımcı olmaktır kitapların amacı. Bu nedenle de tüm evrene hükmedecek kadar kuvvetli olan Tanrı, insanı dünyada iradesiyle başbaşa bıraktığı için kitaplarını gönderir.

Tüm Reklamları Kapat

---

[Ekleme]

Tüm Reklamları Kapat

"Bilimsel bir materyal ortaya koymadan" cevap yazdım ama zaten sorunun yer aldığı başlık "Teoloji ve Din Felsefesi" olduğu için cevabımı bu şekilde düzenledim. Ancak bu inanca sahip olmadığımı ve kendi bakış açımla yorumlamadığımı ifade etmeme müsaade edin lütfen. Cevabımın başında da belirttiğim gibi çokça olan yorumlardan en bilinen birini aktarmakla yetindim. Tarihsel ve bilimsel dayanaklarla da açıklamaya kalktığınızda birden fazla yorum veya teori olacaktır. Ancak cevabınızda bilimsel veya tarihsel bir dayanak göremediğimi ve dinin ortaya çıkış nedeni olarak belirttiğiniz "insanların sosyal kuralları kavrayamaması" ve hırsızlığın "toplumsal olarak kötü" olduğu için yasaklanması ifadelerine maalesef katılamadığımı ifade etmeliyim.

Karl Marx ve Friedrich Engels ile onlardan ilham alan bir çok yazar ve düşünürün de ifade ettiği (ve benim de halihazırda katıldığım) gibi üretim araçlarına (toprak, maden vb) hakim olan egemen sınıfın, hakimiyetini ve zenginliğini halkın diğer yoksul kısmından korumak için din ve devlet kurumlarını bir baskı aracı olarak yeniden yapılandırması ile bildiğimiz tarzda din ve devlet kurumları ortaya çıkmıştır. Hırsızlık, ilk ve asıl olarak egemen sınıfın elinde tuttuğu zenginliğe karşı bir davranış biçimi olmaması için yasaklanmış ve cezalandırılmıştır.

954 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2021). Ailenin, Özel Mülkiyetin Ve Devletin Kökeni. ISBN: 978-975-7399-04-9. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 256.
  2. Zubritski, Mitropolski, Kerov. (2021). İlkel Topluluk - Köleci Toplum - Feodal Toplum. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 231.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close