Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Ali Arslan
Üye
0

tanrı insanın kusurlarına rağmen neden kötülüğü ortaya attı?

tanrı dini inançlara göre insanı kusurlu bir varlık olarak yarattı. bu kusura rağmen neden kötülüğü dünyaya bıraktı. insanın kusurlarına rağmen. bu sorular beni agnostizime yöneltiyor
165 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Herhangi bir disipline ait bir konuyu anlamak için nasıl salt kendi düşüncelerimizi referans alamıyorsak, öğretiler felsefeler ve dinlere ait yaklaşımları da sadece kendi düşüncelerimiz ile değerlendirmek sağlıklı olmaz. Disiplini geneli itibarı ile anlamış, basic düzeyde bilgiye sahip, ulaşmak istediğimiz sonuca ulaşabilecek araştırmayı yapacak çabayı göstermiş olmak zorundayız. Aksi takdirde, "bence kuantum sıçrama saçma, öyle bir şey olamaz" şeklinde çıkarımlara mahkum kalırız.

Bütün canlılar ve hatta evren kusurlu yapıdadır ve insan da bir canlı türü olarak bizim düşünce yapımıza göre kusurludur. Evren yapı olarak bozulmaya - olasılıkların artmasına yani son a doğru koştuğu için, bu sistem içinde oluşmuş bütün yapılar da karater olarak entropik olmak zorundadır. Tanrısal olarak insan, hem çok iyi, hem de çok kötü olabilecek potansiyeldedir, o seçimleriyle iyi kötü olmayı tercih eder. Polarize olmuş bir evren olmasaydı, insan da tercih yapmak durumunda kalmaz, iyi ya da kötü olamazdı. İşte dinlerin felsefesi burada tutarlı görünüyor. Dünyadaki kötülükler neden var diye soran kişi, teorik olarak -dünyada kötülük olmalalı- önermesini referans almaktadır. Asıl tutarsızlık budur. O zaman iyilikler niye olsun ki, sadece bize göre gerekli diye niye evrende bir şeyler olmalı ya da olmamalı?

Tüm Reklamları Kapat

Görüyoruz ki insan olarak taraflı bakıyoruz. Bunu kabul etmek zorundayız. Ki zaten tarafsız olmak imkansız bu bilinç seviyesinde insan türü için. Polarize (kutuplaşmış) zihin olduğu sürece, gelişim - bütüne gelme olmak zorunda. Dim de dünyanın kötülüklerden arınmış, harika bir yer olduğunu söylemiyor. Bu yine insan yorumu. Sonradan yüklenmiş hatalı bir anlam. İyi ve kötü eşzamanlı olmak zorunda ki, bireyin tercihinin anlamı olsun. Kötülükler olmasaydı, seçim yapmaya da gerek kalmazdı.

Diğer yandan insanı dünyadan kaldırırsak iyi kötü, güzel çirkin, doğru yanlış gibi kavramlar hızla buharlaşacaktır. Bu kavramlar, insan türünün bilinç gelişiminin bir aşamasının yansıması sadece. Şu anki zihin durumlarının bir dışavurumu. Halen iyilik yapmak için, kötü yanlarına karşı olmak, yenmek zorundalar. Zaten bunun olmadığı durumlarda kötülükler ortaya çıkıyor.

İnsanın sahip olduğu kusurlar, onun gelişimini sağlayacak basamaklar aynı zamanda. Dim dışı düşünürsek de böyle, imamca bağlarsak da böyle. Soruda din eleştirisi yapılmak istenmiş, ancak öğretileri değil, kendi kutuplaşmış taraflaşmış zihnimizi eleştirmeden doğru karar veremeyeceğimiz aşikar. Yani ironik olarak kendi kusurlarımıza yönelip eksikliklerimizi giderme çabasına girmeden, bu zihinle yargılar üreterek "bence" ler ile ilerlemek gelişimi doğurmayacak gibi görünüyor.

Kaynaklar

  1. Allan Combs. Consciousness Explained Better: Towards An Integral Understanding Of The Multifaceted Nature Of Consciousness. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 22 Mart 2021. Alındığı Yer: philpapers.org | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close