Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melih B
Melih B
57K UP
Üye 26 Ocak 2024 2 Cevap
6

Tamkare sayılar arasındaki keşfettiğim "her zaman öncekinden bir fazla 2 ekleme" örüntüsü bütün sayılarda işe yarar mı, kanıtını yapabilir misiniz?

Örüntüyü görselden daha rahat anlarsınız ama özetle açıklamak gerekirse, her zaman önceki işlemdekinin aynısını yazıyoruz ama son eklediğimiz "+5+2+2..." kısmı tekrar ekliyor ve "+2" fazla yazıyoruz. Bu tamkare sayılar arasında bir ilişki oluşturuyor.
478 görüntülenme
Tamkare sayılar arasındaki keşfettiğim "her zaman öncekinden bir fazla 2 ekleme" örüntüsü bütün sayılarda işe yarar mı, kanıtını yapabilir misiniz?
Tamkare sayılar arasındaki keşfettiğim "her zaman öncekinden bir fazla 2 ekleme" örüntüsü bütün sayılarda işe yarar mı, kanıtını yapabilir misiniz?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Kaya
Ali Kaya
364K UP
Olimpiyatlara hazırlanan 9. Sınıf bir genç 3 Mart 2024

Önermeniz doğrudur

Olabildiğince basit izah edeceğim. Öncelikle tek sayıların toplam formülünü vermek gerekir. n. Tek sayıya kadar olan pozitif tek sayıların toplamı n^2 ye eşittir. Bunu ispatlamak gerekir tabi öncelikle öncelikle her köşesi 1 birim olan bir kare yaz ve karenin iki kenarından birer birimlik kareler daha çıkar ve bunlarında yanına 1 tane birim kare ekle artık her köşesi 2 birim olan bir karen oldu. Tabi bunu 1 için değil n tam sayı olmak koşulu ile n için yapmalıyız köşesi n olan bir kare için alan n^2 dir ve eğer köşelerini 1 birim arttır isem (n+1)^2=n^2+2n+1 olur 2n+1 ise tek sayıların formudur 5+2=7, 5+2+2=9 bunlarda her seferinde tek sayıların toplamı olarak gidiyor

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
130K UP
Öğrenciyim 26 Ocak 2024

Öncelikle tam kare sayılar arasında bulduğunuz bu örüntünün doğru olduğunu söylemek gerekiyor. Bu ilişkinin tüm pozitif tam sayılarda sağlandığını ispatlamak için toplam halinde olan sayıları tam kare sayılar için mevcut olan toplam dizisine benzetmek yeterlidir. n∈Z+ olmak üzere; n²= (n-1)^Σk=0, (2k+1)=1+3+5+…+(2k+1) olarak yazılabilir.[1] Örnek olarak 4²=1+3+5+7 veya 5²=1+3+5+7+9 olarak yazılabilir. Burdan anlaşılabileceği üzere tam kare sayılar ardışık tek sayıların toplamı şeklinde tanımlanan diziler ile gösterilebilirler. Bulduğunuz örüntüyü bu formata dönüştürürsek örnek olarak; 4²=4+5+5+2 —> (4+5=1+3+5) ve (5+2=7) —>1+3+5+7 veya 5²=4+5+5+2+5+2+2 —> (4+5=1+3+5), (5+2=7) ve (5+2+2=9) —> 1+3+5+7+9 şeklinde yazılabilir. n²=1+3+5+…+(2k+1) ve (n+1)²=1+3+5…(2(k+1)+1) terimlerinden neden n+1 inci terimin n inci terimin toplanan son elemanının iki fazlasının n inci terimle toplanması ile yazıldığını anlayabiliriz.

Kaynaklar

  1. Hürriyet. Ardışık Sayıların Toplamı Nasıl Bulunur? Ardışık Sayılar Toplamı Formülü Ve Örnekleri Ile Konu Anlatımı. (16 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2024. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close