Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zuhat Serhat Eren
Üye 29 Eylül 2023 3 Cevap
5

Tamamen düz ve engelsiz ortamda süper güçlü bir dürbünle kendimizi görebilir miydik?

Örnek:kıyıda oldugunuzu düşünün önünüzde bir gemi ileri gidiyor bir yerden sonra gözükmeyecek ama size bir 4x dürbün versem görüceksiniz ama bir yerden sonra oda yeterli olmayacak bende size 8x büyüten dürbün verecegim peki gemi ilerliyor ve ben size hep daha iyi dürbün verecegim gemi dünyanin etrafinda tur attiginda siz kendinizi görmez misiniz?
1,405 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 30 Eylül 2023

Hayır. Dünya düz olsaydı görebilirdiniz; ama Dünya küre olduğu için bir noktadan sonra ne kadar güçlü bir dürbün kullanırsanız kullanın göremeyeceksiniz, çünkü gemi görüş alanınızdan tamamen çıkmış olacak.

Daha güçlü bir teleskopla, daha zayıf bir teleskopla göremediğiniz bir gemiyi görebilmenizin nedeni, daha güçlü bir teleskobun daha uzağı gösteriyor olması değil; daha güçlü ("daha büyük aynalı") teleskopların uzaysal çözünürlüğünün daha iyi olması. Dolayısıyla eski teleskobunuz, ufukta hem perspektif dolayısıyla hem de bir kısmının çoktan görüş alanınızdan çıkmasından ötürü ufacık kalmış gemiyi etraftaki diğer cisimlerden (mesela deniz, hava, bulut, vs.) ayırt edemezken, daha güçlü bir teleskop bu ayrımı yapabilir ve gemiyi görmenizi sağlayabilir.

Ama geminin direklerinin en tepesi, doğrusal görüş açınızın dışında kalacak şekilde ufukta "battığında" (yani Dünya'nın yuvarlaklığından ötürü oluşan kıvrım sizinle gemi arasına tamamen girdiğinde), artık James Webb Uzay Teleskobu'nu da doğrultsanız o gemiyi göremezsiniz (ama Dünya düz olsaydı, daha güçlü teleskopla neredeyse sınırsız olarak daha uzağı görebilirdiniz).

Tüm Reklamları Kapat

Yuvarlak bir Dünya'da ufukta batmış bir cismi görmenin tek yolu, bulunduğunuz yerden daha yüksek bir noktaya çıkmak:

Bu nedenle Burj Khalifa gibi dev bir gökdelenin dibinden Güneş'in batışını izledikten sonra asansörüyle hemen en üst katına çıkarsanız (veya bir roketle havaya fırlarsanız), Güneş'in ufukta batışını 2. bir kez izleyebilirsiniz. Ama Güneş ufukta bir kez battıktan sonra, yine, James Webb'i de kullansanız artık Güneş'i göremezsiniz (fotonlar Dünya'nın içinden geçemediği için).

Not: Bu cevapta Fata Morgana gibi seraplar (ışık oyunları) göz ardı edilmiştir; ama zaten o illüzyonlar da fiziksel anlamda gerçek bir görüntü üretmiyorlar.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
63
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 1 Ekim 2023

Kendi görüntümüzü görmemiz için süper dürbün veya teleskoplara ihtiyaç yok, süper kütle çekimine ihtiyacımız var. Yani ışığın doğrusal bir düzlemde saçılmak yerine, aşırı kütle çekimine maruz kalması gerekiyor.

Bu şekilde ışığı olay ufku etrafında döngüye sokabilen karadeliklerin varlığını biliyoruz. Eğer bir karadeliğin olay ufku sınırına yakın bir yerde olsaydınız, dürbün veya teleskop olmadan, (görüntü çarpık ve tam net olmayacaktır) kendinizi, üstelik pek çok açıdan görebilirdiniz. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. Sutter. Black Holes Warp The Universe Into A Grotesque Hall Of Mirrors. (22 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2023. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Buura Saygı
Buura Saygı
21K UP
Okur 1 Ekim 2023

Hayır göremezsiniz!

Tamamen düz bir ortamda sadece doğrusal açı ile bakacağınız için kendi ufkunuzun gerisini önünüzde görmeniz bir düz silindirik görüş ekipmanı ile mantıken mümkün değildir, kendinizi görebilmek için dairesel bir görüntüleme aracına ya da yansıma ile görüntüleme araçlarına ihtiyacınız olacaktır.

Çağrı Bey'in cevabı da bu bağlamda hatalıdır, tamamen düz dünyada da bu söylediğiniz mümkün olmayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close