Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Caner Kara
Üye
0

Tam ay tutulmalarının yaşandığı dönemlerde, ay zifiri karanlıkta kalması gerekirken, neden mavi, kırmızı, beyaz renklerle kendini göstermektedir?

Değerli Evrim Ağacı Üyeleri Tutulma esnasında ayın çeşitli renklerde gözükmesine neden olarak dünya atmosferine teğet gelen ışıkların kırılması, aya ulaşması gösterilmektedir. Işığın kırılma kanunu göre yoğunluk farkı neredeyse sonsuz olan iki ortamda gelen ışıklar muazzam bir kırılma ile atmosferde kaldığı halde ayı nasıl görebiliyoruz ?
212 görüntülenme
Tam ay tutulmalarının yaşandığı dönemlerde, ay zifiri karanlıkta kalması gerekirken, neden mavi, kırmızı, beyaz renklerle kendini göstermektedir?
Tam ay tutulmalarının yaşandığı dönemlerde, ay zifiri karanlıkta kalması gerekirken, neden mavi, kırmızı, beyaz renklerle kendini göstermektedir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Atmosfere giren ışık, rastgele yönlerde saçılıyor. Rayleigh saçılmasından dolayı mavi ışık, kırmızıya göre daha fazla saçılır. Bu nedenle gökyüzüne baktığımızda onu mavi görüyoruz. Güneşin gökyüzündeki konumu bu durumu (ufka çok yakın değilse) etkilemiyor, çünkü saçılma her yönde oluyor. Her yönde kısmı önemli çünkü bahsettiğiniz kırılmayla ilgili ifade oldukça yanlış aksettirilmiş. Işık atmosferde saçıldıktan sonra rastgele bir yönde gidiyorsa, o şekilde gitmeye devam eder.

Güneşi ufukta kırmızı olarak görmemiz de bu nedenle. Ufuktan gelen ışıklar çok daha fazla atmosfer tabakasından geçiyor (Dünya'nın küreselliğinden ötürü). Bu nedenle mavi ışık bize ulaşamıyor, etrafa dağılmış oluyor. Keza Ay'ın üzerine düşecek ışık da aynı sebepten kırmızı ışık oluyor ve bu nedenle tam tutulma öncesinde kırmızı görünüyor. Zaten tam tutulduğunda da kararıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Atmosferde kalan ışık diye bir kavram yok yani. Atmosfere giren, saçılan ve farklı yönlerde hareket eden ışık var. Bu durum fotoğrafçılıkta kullanılan difüzörler gibi. Işık difüzöre çarpınca, aslında bir engel ama saçılarak rastgele yönlerde hareketine devam ediyor. Böylece yumuşak (soft) ışık oluşuyor. Benzer durumlar.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close