Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuana Koçak
Üye 1 ay önce 1 Cevap
4

Takyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu “ışık hızından daha hızlı” olan takyonlar gerçekten var mı?

Şuanki fizik kanunlarımız büyük oranda bu soruya “hayır” cevabını veriyor (bildiğim kadarıyla). Işık hızını neden maksimum hız seviyesi olarak görüyoruz. Şuana kadar evet, ama bundan sonra bu konuya dair takyonlar gibi farklı perspektifler getirilebilir mi?
291 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Gürbüz
Elektrik Mühendisi , 23 yıl deneyim 1 ay önce

Takyon gerçek bir fiziksel parçacık değildir. Doğada gözlemlenememiştir. Bazı kuramları açıklamak için geliştirilmiş varsayımsal parçacıklardır. Aynı matematikteki karmaşık sayılar gibi. 1+2i kg şeklinde elma alabilirmisin manavdan. Ama tüm elektrik mühendisliği ve fizikteki işlemlerimizde karmaşık sayıları kullanıyoruz.

Gerçeklikleri açıklamamızda kullandığımız modellerle , gerçek olguları çoğu zaman birbirine karıştırıyoruz. Işık hızını maksimum hız seviyesi olarak görmüyoruz gerçek bu şekilde içinde yaşadığımız evren bu şekilde oluşmuş , ışık maddenin etkileşim biçimi elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı ve de vakum da sabit bir hızı var deneysel olarak da ölçülmüş durumda.

Işık hızının sabit olması , diğer tüm doğa yasalarıyla uyumlu. Işık hızı şu anki bilinen fizik kanunları ve teoremleri ile , ve şimdiye kadar gözlenen tüm gerçekliklerle aşılamaz , aşıldığı da gözlenemez. Yazılı ve görsel basında çıkan ışık hızı geçildi haberleri , anlatıcıların fizik bilgisi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Işık hızı geçildiği iddia edilen deneyler group velocity ile ilgilidir, bu hız ışık hızını geçebilir . Bir dalga paketi içerisinde farklı hızlarda ilerleyen ve frekansları birbirine yakın dalgalarının yapıcı girişimleri sonucu oluşan dalga gruplarının yayılma hızına “grup hızı” denir ve u ile gösterilir. Bu hızla ışığın vakumdaki hızı farklı şeylerdir.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close