Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emirhan Bozkuş
Üye 7 Kasım 2 Cevap
3

Takyonlar hakkında ne biliyorsunuz? Gerçek olma payı var mıdır?

Bilimsel kaynak vermenize gerek yok sadece fikirlerinizi dinlemek isterim
495 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 7 Kasım

Madem adım geçti, cevap vereyim:). Şimdi bu takyonlar; fizik ve matematik kurallarına aykırı olmadığı düşünülen, ancak ispatlanamadığından farazi (kuramsal) parçacıklardandır. Aslında bu parçacıkların tartışılması Einstein'ın çalışmalarına kadar gider ve ilginçtir görelilik kuramını da ihlal etmez. Zaten Einstein hiç bir zaman "ışık hızı geçilemez" dememiştir. Varlık dünyasındaki kütleli parçacıklar için bu konu geçerlidir.

Takyonların ilginç tarafı, diğer parçacıklar ile ters yönde davranış sergilemesidir. Örneğin; bir elektron ancak ışık hızından daha düşük hızlarda var olabilir, takyonlar ise ancak ışık hızının üstünde ise var olduğu düşünülür ve enerjisi de pozitiftir, yani bir takyon ışık hızında olamaz v2/c2 oranında "v" hızı "c" hızı ile aynı ise sonuç "1"çıkar ve bu takyonlar için tanımsızdır, çünkü bu durumda enerjisinin sonsuz olması gerektiği düşünülür, enerji sonsuz olmadığına göre... Diğer yandan diğer parçacıkların tersine enerjisi düştükçe daha fazla hızlanır.

Şimdi formül üzerinden bu saçmalıklar nasıl oluyor ona bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Lorentz Değişmez Teorisine göre; sırdan parçacıklara ve ışığa uygulanan formüller ışıktan hızla olanlara da uygulanabilir. Bu teoride skaler olan vektör ilişkileri, işin içinden çıkamayacağım fizik ve matematik kuramları içeriyor. Sonuçta bu teori açısından ispatlanmış bir durum. Şimdi formülde "v" değerini "c" değerinden büyük bir sayı alalım. Kök içi negatif olur, dolayısı ile payda kısmı sanal hale gelir. Parçacığın toplam enerjisi "E" eğer gerçek ise, bu durumda pay kısmı da "mc2 "sanal olmalıdır. Yani ne oldu "c" değil ama "m" kütle değeri sanal hale geldi. (Sena Hanım beni onayla lütfen) Sanal bir sayının, sanal bir sayıya bölümü gerçek bir sayı olmalıdır.

Buraya kadar her şeyin anlaşıldığını umuyorum. Bir üst paragraftaki saçmalık ilişkilerine bakalım: "E" değerinin sıfıra yaklaşabilmesi için "v" değerinin "c" değerinden o oranda uzaklaşması gerekir, yani enerji sıfıra yaklaştıkça "v" değeri sonsuza gidiyor. "E" değeri büyüdükçe "v" değeri ışık hızına yaklaşıyor. Ve gene 2. paragrafa dönerseniz v=c ise yani değer "1" ise "tanımsız" olur demiştik. İşte tanımsız olmasının nedeni bu; enerji sonsuz olamaz.

Takyonları tespit edebilir miyiz? Evet varlarsa tespit ederiz, ancak dehşet bir bütçe ayırmanız gerekir(şu an Dünya gayrisafi milli hasılasını bu işe ayırsanız bile yetmez). Yukarıda formüllerde sanal kütleleri olması gerektiğinden bahsettik, sanal da olsa bir kütle enerjileri olmalı, bu enerjileri ile diğer parçacıklar ile etkileşim yapabileceği anlamına gelir. Aklımızın alamayacağı hassaslıkta dedektörler yapmayı başarabilirsek varsayımsal mı, değil mi, anlarız. Diğer akla gelen şey parçacıkların elektrik yüklü olma ihtimalidir. Bu kanıya varmamıza neden olan şey Çernenkov Işımasıdır. Hani şu nükleer tesislerde soğutma sıvısında parçacıkların ışık hızından [1]daha hızlı hareket etmesi durumu.[1]

116 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Lea. Tachyons: Facts About These Faster-Than-Light Particles. (24 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 7 Kasım

Fizikte bazı teorilerde yer alıyorlar ama şu ana kadar hiçbir deneyde gözlemlenemediler. Yani tamamen teorik bir kavram diyebiliriz.

Gerçekten var olabilirler mi? Yani... bilmiyorum ama hani fizik sürekli evriliyor. Şu anki bilgilerimize göre ışıktan hızlı gitmek pek mümkün görünmüyor. O yüzden ne fikir sunsam havada kalır. Bu düşünce yapısıyla da takyonların varlığı bana pek mantıklı gelmiyor. Ama sonuçta kim bilir belki bir gün yeni keşiflerle takyonların da varlığını kanıtlarız. Şimdilik sadece kahve eşliğinde üzerine sohbet ettiğimiz ilginç bir konu olarak kalıyorlar. En azından benim görüşüm bu yönde. Fatma Hanım ve İlhan Bey'in de bu konulara ilgileri var, onlar da görürlerse yanıtlarlar diye düşünüyorum. Tabii diğer üyeler de öyle. Uzunca yanıtlamak isterdim ama dediğim gibi çok bilim kurguya girer. Soru için teşekkürler.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close