Madem adım geçti, cevap vereyim:). Şimdi bu takyonlar; fizik ve matematik kurallarına aykırı olmadığı düşünülen, ancak ispatlanamadığından farazi (kuramsal) parçacıklardandır. Aslında bu parçacıkların tartışılması Einstein'ın çalışmalarına kadar gider ve ilginçtir görelilik kuramını da ihlal etmez. Zaten Einstein hiç bir zaman "ışık hızı geçilemez" dememiştir. Varlık dünyasındaki kütleli parçacıklar için bu konu geçerlidir.
Takyonların ilginç tarafı, diğer parçacıklar ile ters yönde davranış sergilemesidir. Örneğin; bir elektron ancak ışık hızından daha düşük hızlarda var olabilir, takyonlar ise ancak ışık hızının üstünde ise var olduğu düşünülür ve enerjisi de pozitiftir, yani bir takyon ışık hızında olamaz v2/c2 oranında "v" hızı "c" hızı ile aynı ise sonuç "1"çıkar ve bu takyonlar için tanımsızdır, çünkü bu durumda enerjisinin sonsuz olması gerektiği düşünülür, enerji sonsuz olmadığına göre... Diğer yandan diğer parçacıkların tersine enerjisi düştükçe daha fazla hızlanır.
Şimdi formül üzerinden bu saçmalıklar nasıl oluyor ona bakalım.
Lorentz Değişmez Teorisine göre; sırdan parçacıklara ve ışığa uygulanan formüller ışıktan hızla olanlara da uygulanabilir. Bu teoride skaler olan vektör ilişkileri, işin içinden çıkamayacağım fizik ve matematik kuramları içeriyor. Sonuçta bu teori açısından ispatlanmış bir durum. Şimdi formülde "v" değerini "c" değerinden büyük bir sayı alalım. Kök içi negatif olur, dolayısı ile payda kısmı sanal hale gelir. Parçacığın toplam enerjisi "E" eğer gerçek ise, bu durumda pay kısmı da "mc2 "sanal olmalıdır. Yani ne oldu "c" değil ama "m" kütle değeri sanal hale geldi. (Sena Hanım beni onayla lütfen) Sanal bir sayının, sanal bir sayıya bölümü gerçek bir sayı olmalıdır.
Buraya kadar her şeyin anlaşıldığını umuyorum. Bir üst paragraftaki saçmalık ilişkilerine bakalım: "E" değerinin sıfıra yaklaşabilmesi için "v" değerinin "c" değerinden o oranda uzaklaşması gerekir, yani enerji sıfıra yaklaştıkça "v" değeri sonsuza gidiyor. "E" değeri büyüdükçe "v" değeri ışık hızına yaklaşıyor. Ve gene 2. paragrafa dönerseniz v=c ise yani değer "1" ise "tanımsız" olur demiştik. İşte tanımsız olmasının nedeni bu; enerji sonsuz olamaz.
Takyonları tespit edebilir miyiz? Evet varlarsa tespit ederiz, ancak dehşet bir bütçe ayırmanız gerekir(şu an Dünya gayrisafi milli hasılasını bu işe ayırsanız bile yetmez). Yukarıda formüllerde sanal kütleleri olması gerektiğinden bahsettik, sanal da olsa bir kütle enerjileri olmalı, bu enerjileri ile diğer parçacıklar ile etkileşim yapabileceği anlamına gelir. Aklımızın alamayacağı hassaslıkta dedektörler yapmayı başarabilirsek varsayımsal mı, değil mi, anlarız. Diğer akla gelen şey parçacıkların elektrik yüklü olma ihtimalidir. Bu kanıya varmamıza neden olan şey Çernenkov Işımasıdır. Hani şu nükleer tesislerde soğutma sıvısında parçacıkların ışık hızından [1]daha hızlı hareket etmesi durumu.[1]
Kaynaklar
- R. Lea. Tachyons: Facts About These Faster-Than-Light Particles. (24 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı