Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatih Demir
Fatih Demir
1,122 UP
Üye
1

Taksonomiyi neden böyle yapıyoruz?

Neden ampirik şekilde yapmiyoruz ya da neden bitki ile hayvana canlı diyoruz? Neden mesela zeki varlık diye bir kategori ve hiyerarşilendirmemiz yok? Yani sınıflandirmayi Bu şekilde yapmamızdaki gerekçe nedir?
1,724 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Azat Tekin
Azat Tekin
2,352 UP
Bilimsever

Sınıflandırmanın Amacı

1- Biyolojik çeşitliliği ve bunun dünya üzerindeki dağılımının nasıl olduğunu anlamak.

Tüm Reklamları Kapat

2- Çok fazla çeşitliliğe sahip olan canlıları daha kolay öğrenilebilir hale getirmek.

3- Canlılarla ilgili genelleme yapabilmek. Bir gruptaki canlılardan birisi incelenip öğrenilirse, aynı gruptaki diğer canlılar hakkında da bilgi edinilmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

4- Aynı canlının, farklı bölgelerde farklı adlarla tanınmasını engeller. Bilim insanları arasında iletişim ve dil birliği sağlar. (Elementlerin isimlendirilmesi gibi)

Sınıflandırma çeşitleri

1- Yapay(amprik) Sınıflandırma

Amprik sınıflandırma gözleme dayalıdır. O zamanın teknolojisi canlıların DNA, RNA, protein, boşaltım atığı, solunum biçimi gibi kriterlere bakabilecek kadar gelişmemişti. Türleri analog organ benzerliğine bakılarak sınıflandırmışlardı. Takdir edersin ki bu sınıflandırma sistemi yanlıştır. Günümüzde geçerliliği yitirilmiştir.

Analog organ: Görevleri aynı olan organları barındıran türleri aynı kabul ediyorlardı. Örnek; yarasa kanadı, kuş kanadı ve sinek kanadı. Bu üç organın görevleri aynı olsa bile kökenleri çok farklıdır. Bu da onları farklı türlere, cinslere, takımlara koyuyor.

2- Doğal(Filogenetik) Sınıflandırma

Filogenetik Sınıflandırmada canlıların homolog organ benzerliği, protein yapısı, DNA, RNA benzerliği, hücre sayısı, hücre benzerliği, köken benzerliği, akrabalık dereceleri, embriyonik gelişimleri, anatomik ve fizyolojik benzerlikleri, boşaltım atığı çeşitleri, homolog organ benzerliği, beslenme ve üreme benzerliği, vücut simetrileri gibi özelliklere bakılır. Günümüzde geçerliliği devam eden sınıflandırma çeşidi budur. Son derece detaylı bir sınıflandırmadır.

Homolog organ: Kökenleri aynı, görevleri farklı ya da aynı olan organlardır. Örnek; balina yüzgeci, insan kolu, kedi bacağı, kuşun kanadı verilebilir. Bu 4 organın görevleri farklıdır fakat aynı kökenden gelirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bitki ile hayvana canlı deme sebebimiz canlı olmalarıdır.

Zeki canlılar diye bir kategori olmamasının sebebi; zeki canlıları insan olarak kabul edersek, hayvanlar aleminde yer alıyoruz, omurgamız var ve memeli canlı sınıfına giriyoruz. Yani memeli diğer canlılarla benzerliğimiz çok fazla olduğu için ayrı bir kategori oluşturmuyoruz. Aslında ayrı bir kategori oluşturuyoruz. Homo cinsi içinde yer alıyoruz ve homo cinsine sahip türler zeki canlılar. Biz bu cinsin içindeki sapiens türüyüz. Yani bizim ayrı bir kategorimiz var aslında. Ama sanırım kategoriden kastın kendimize ait bir alem gibi bir sınıflandırma. Bunun da neden olmadığını anlattım yukarıda

224 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close