Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Takıntı hastalığının bilimsel tedavisi var mıdır?

395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Aslında ilk olarak takıntının ne olduğunu kendi kafanda belirlemeli daha sonra buna neden taktığını kafana takacak kadar öneminin ne olduğunu kendi benliğiyle çözmelidir insan. Takıntı dediğimiz durum doğası irrasyonel olan dolayısıyla gerçeği yansıtmayan, zihnimize istem dışı olarak üşüşen yineleyici düşüncelerdir. Türkiye psikoloji derneği tarafından bu durum obsesif kompulsif bozukluk olarak adlandırılıyor. Bu durumun nedeni psikologlar tarafından beynin bazı bölgelerinde ve özellikle de beyin içindeki sinirsel iletimde önemli rolü olan serotonin maddesinin işlevlerinde bozukluk saptanması bunların takıntı , bunalım, birden bire oluşan durgunluk veya bir yere sabit olarak gözleri ayırmadan baka kalmak vb. Günümüzde ve geçmişte bu tür rahatsızlıkların ruh kaynaklı olduğu düşünülüp bir takım görenek vasıtası ile yollar denense de ancak son yıllarda nörolojik tedavi yöntemi gelişmiş ve sonuçları her hastada aynı sonucu vermemiş. Bunlardan biri limbik sistemin hedef olarak alındığı obsesif - kompulsif psikocerrahi tedavisinde Subcaudate tractotomy, Anterior Cingulotomy, Limbic Leucotomy ve Anterior Capsulotomy olmak üzere dört ayrı yöntem kullanılmakta olup bunlarda radyasyon, termo-pıhtılaştırma, dondurma veya kesme işlemlerinden birisi kullanılarak istenilen bölgede yer alan küçük hedefte lezyon oluşturarak hastalığa münhasır semptomları azaltmak veya ortadan kaldırmak hedeflenmiş. Bunların yanı sıra vagus sinir uyarım tedavisi gündemde aslında bu tedavi daha çok epilepsi hastalarında denense de vücuda yerleştirilmiş bir osilatör aracılığı ile sol vagus siniri üzerinden beyine kontrollü uyarı akımları gönderilip yapılan bu tedavinin pek sonuç vermediği söyleniyor. Yani bilimsel acıdan tedavisi var ve bu tedaviler çoğalacağa da benziyor.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Berat Yılmaz1*. Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisinde Güncel Yaklaşimlar. Alındığı Tarih: 2 Nisan 2023. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close