Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kayra Berk Gürses
Üye 14 Temmuz 2023 1 Cevap
1

suyun donan kısımları yüzeye çıkar, peki ya başka bir sıvınında donan kısımları yüzeye çıkar mı yoksa bu sadece suya mı özgü?

Bildiğim kadarıyla su dışındaki sıvıların bir kısmı donduğunda donan kısımları dibe çöker bu gerçekten de su dışındaki tüm sıvılar için geçerli midir?
378 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Olgusal Hata 1 moderatör tarafından eklendi
Bizmut, germanyum, silikon, galyum su gibi sıvı fazda katı fazdan daha yoğundur.
1
Rəsul Nurullazadə
Öğrenciyim 16 Temmuz 2023

Evet, sadece suya özgü, çünkü sadece su maddesinin sıvı halinin yoğunluğu, onun katı halinin (buz) yoğunluğundan daha fazladır. Diğer maddeler için bu geçerli değildir. Eğer neden bunun suya özgü olduğunu sorarsan, şöyle söyleyeyim: 4 tür bağ türü vardır atomlar arasında.

1) Kovalent bağ

2) İyonik bağ

Tüm Reklamları Kapat

3) Hidrojen bağı

4) Metalik bağ

Burada bizi ilgilendiren kısım Hidrojen bağıdır. Hidrojen bağı adı üstünde bir molekülün hidrojen atomu ile başka bir molekülün oksijen, azot ve ya flörur atomu ile bağ kurmasından ibaret. DNA zincirimizin parçalanmamasının sebebi nükleotitler arasındaki bu bağ. Yani canlılık için çok önemli bir bağ bu. Konumuza dönecek olursak, hidrojen bağı farklı moleküller arasında oluyor, yani iki farklı su molekülü arasında da ola bilir bu. Yani bir bardak sıvı suyu oluşturan su moleküllerin arasında hidrojen bağı var, ama bütün moleküller arasında bu bağ yok. Ama suyun katı halinde, yani buzdaki bütün su molekülleri bir-birleri ile hidrojen bağı kurmuş vaziyette. Moleküller hidrojen bağı kurarken bir-birlerinden bir az uzaklaşıyorlar, yani aynı hacimde bir donmuş su ve sıvı sudaki molekül sayı eşit değil. Yoğunluğun formülü de "p=m/V" olduğu için neticede buzun yoğunluğunun, suyun yoğunluğundan daha az olduğu ortaya çıkıyor.[1][1]

Kaynaklar

  1. Anne Marie Helmenstine. Ever Wondered Why And How Ice Floats On Water?. Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2023. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close