Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Suyun 4 °C'ye kadar genleşmek yerine büzüşmesinin sebebi nedir?

Su diğer maddelerden farklı olarak 4°C ye kadar anormal bir davranış gösterip genleşmek yerine büzüşüyor ve en yoğun haline geçiş yapıyor. Bunun sebebini fizik dilinde detaylı birşekilde anlatarak kafamdaki soru güvelerini kovar mısınız?
134 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Yazının çoğunda veya tamamında yapay zeka kullanılmış, akademik veya güvenilir kaynak sunulmamıştır.
0
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla...

Suyun 4°C'ye kadar genleşmek yerine büzüşmesinin sebebi, su moleküllerinin hidrojen bağları adı verilen özel bir bağ türü ile birbirleriyle etkileşime girmesidir.

Sıcaklık arttıkça, su moleküllerinin kinetik enerjisi de artar. Bu artan enerji, moleküllerin daha hızlı hareket etmesine ve birbirlerinden daha uzaklaşmasına neden olur. Bu da genleşme olarak bilinen bir etkiye yol açar.

Ancak, su molekülleri arasında oluşan hidrojen bağları, bu genleşme eğilimini 4°C'ye kadar dengeler. Hidrojen bağları, bir su molekülünün hidrojen atomu ile başka bir su molekülünün oksijen atomu arasında oluşan zayıf elektriksel çekimlerdir. Bu bağlar, sıvı suyun yapısını sabitleştirmeye yardımcı olur ve moleküllerin birbirinden belirli bir mesafede kalmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

4°C'nin altında, su moleküllerinin termal hareketi azalır ve hidrojen bağlarının etkisi daha belirgin hale gelir. Bu da moleküllerin birbirine daha yakınlaşmasına ve suyun büzülmesine neden olur. Bu büzülme, 4°C'ye kadar devam eder ve sonra su tekrar genleşmeye başlar.

Suyun bu özelliği, doğada önemli bir rol oynar. Örneğin, göllerin kışın donmasının sebebi budur. Suyun 4°C'ye kadar soğuması ile birlikte, suyun hacmi azalır ve buz kristalleri oluşmaya başlar. Buz kristalleri daha da soğuk olan suyun üzerinde yüzer ve zamanla gölün tamamını kaplar.

Suyun bu özelliği olmasaydı, göller kışın donmaz ve birçok canlı türü hayatta kalamazdı.

İleri okuma için kaynaklara ek olarak bakabilirsin. (https://www.quora.com/Does-water-expand-or-contract-when-heated-from-0-4-degrees)

Kaynaklar

  1. J. Hallett, et al. (1969). The Anomalies Of Water.
  2. John E. McMurry, Robert C. Fay, et al. Chemistry: The Molecular Science. sf: Liquids and Intermolecular Forces.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close