Mesela suyu kaynatarak bakterileri öldürüyoruz. Bu bir canlı katliamı değil mi?
Ekosistemde canlılık, birbiri üzerinden yaşamda kalmayı başarmakta. İnsan türü de, hem yüksek yapılı canlıları sadece yemek için besleyebilmekte, ya da tek hücreli canlıları üreterek yeni besinler elde edebilmekte. Ancak bunun amacı yaşamda kalmak. Yok etmek değil. Besin elde etmede amaç yaşamda kalmak iken, canlılığı son bulan canlılar araç olmakta. Aynen ekosistemdeki işleyiş gibi. Hatta karadelikler, kuasarlar gibi. Evrensel olarak ŞEYlerin birbiriyle etkileşimi, yeni sonuçları doğurmakta. Kaçınılmaz biçimde.
İnsan henüz kendi türüne ait yaşam haklarını korumakta yeterli hassasiyeti gösteremezken (hatta kendi türünü yok eder haldeyken), tek hücreli canlıların yaşam hakkı üzerinden bir değerlendirme yapmanın karşılığı olmayacaktır.
Genel anlamda bilerek - kasıtlı olarak bir türü yok etmeye çalışmak dışında, yaşamda kalmayı amaçlayan faaliyetlerde araç olan canlılar daima olacak her tür için. Asıl önemli olan, dil, din, ırk, mezhep ayrımlarına dayanak (!) değer hiyerarşisi kurgulayan ve kendi çıkarları için başka popülasyonları yok edebilme - zarar verebilme bilinç düzeyinden kurtulmaya çalışmak olmalı.
Ekmek yapımı için mayalı hamuru fırınladığınızda da mayaları öldürmüş oluyorsunuz. Böyle örnekler arttırılabilir.
Günümüzde ekolojik yaşam trendinin yaygınlaşması, insanın doğayı kontrol altına almak ve değiştirmek için 10.000 yıldır uyguladığı yöntemlerin sonuçlarını görmek, farkındalık ile ilgili. Sonuçta o su kaynaklarının kirlenmesinde payımız büyük. Daha çevreci ve ekolojik yaşamın yaygınlaşması için çabalar var, bireysel ve toplumsal bazda.