Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Roda Avşar
Roda Avşar
24K UP
Üye 9 Temmuz 2019 2 Cevap
2

Süt neden beyazdır?

4,842 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Fizik Meraklısı 10 Temmuz 2019

Bu soru defalarca türlü türlü sitelerde sorulmuş hatta bazı şahıslar tarafından inekler ot yer ve ot yeşildir süt nasıl beyaz olur ki diye de sorulmuştur.İnek yediklerini moleküllerine kadar parçalar. Moleküllerin ise herhangi bir rengi yoktur. Bir araya geldiklerinde oluşturdukları rengi de diğer mineraller ve renk pigmentleri verir.

 Sütün neden beyaz olduğuna gelicek olursak.Kalsiyum beyaz renge sahiptir ve süt yüksek miktarda kalsiyum içerir.

Tüm Reklamları Kapat

1,835 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Khan Erdikmen
Kazein 30 Ağustos 2020

Proteinler sütün diğer bir önemli bileşenidir ve süte beyaz görünümünü veren bir maddedir. Proteinler, daha küçük amino asit yapı taşlarından oluşan uzun, zincir benzeri moleküllerdir. Sütte yüzlerce çeşit protein vardır ve bunların ana türü kazeindir.

Sütte proteinler misel adı verilen yapılar oluşturur. Bunlar, onları bir arada tutmaya yardımcı olan küçük kalsiyum fosfat kümelerinden büyür. Bu misellerin bir dizi farklı modeli vardır ve kesin yapısı hala incelemeye tabidir.

Tüm Reklamları Kapat

Süte beyaz görünümünü veren protein miselleridir. Miseller ortalama olarak yaklaşık 150 nanometre çapındadır ve bu çok küçük boyut, onlara çarpan ışığı dağıtabildikleri anlamına gelir. Sütteki çok sayıda miselin bu saçılmasının genel etkisi, beyaz görünmesidir.

Diğer ilgi çekici bileşikler, sütün büyük kısmını oluşturan suda çözünmüş olarak bulunur. Bunlara mineraller ve vitaminler (yağ damlacıklarında bulunan bazı yağda çözünen vitaminler) dahildir. Ayrıca laktoz içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Laktoz, sadece süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Vücudumuzda, enzim laktaz onu iki küçük şekere, galaktoz ve glikoza ayırır. Bununla birlikte, bazı insanlar bu enzimatik bozulmanın gerçekleşmesi için yeterli laktaz üretmezler - bu insanlar laktoza toleranssızdır. Sindirim sistemlerinde laktoz değişmeden geçer ve sonunda kolona ulaşır. Orada bakteriler onu parçalayarak rahatsızlığa neden olabilecek gaz üretir.

Bakteriler ayrıca sütün patladığında ekşi tadı için de suçlanır. Laktoz fermantasyonu, ekşi tada neden olan laktik asit üretir. Aynı zamanda sütün asitliğini artırır; bunun zincirleme etkisi, süt kümesindeki proteinlerin bir araya gelerek topaklar oluşturmasıdır. Bu, süt şişenizde istenmeyen bir etki olmakla birlikte peynir üretiminde bilinçli olarak kullanılan bir etkidir. Peynir yapımında da pek çok ilginç kimya var - ama bu başka bir grafik için!

1,185 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Www.compoundchem.com/2018/06/02/Milk/. (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close