Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz Akalınlı
Üye 24 Nisan 2023 2 Cevap
2

Sürekli bir önceki bloğun yarısı kadar kalınlıkta bloklar üst üste eklenirse bu kule sonsuz olur mu?

342 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Kursat Kinay
Makine mühendisiyim 24 Nisan 2023

Öncelikle çok güzel bir mantık sorusudur bu, özel matematik dersi verdiğim zamanlarda trigonometri anlatırken sık sık başvurduğum bir soru çeşididir ve cevapta hayır olmaz. Öncelikle bunu matematiksel olarak yazarak kafanızı karıştırmak gibi bir niyetim yok fakat basit bir düşünce deneyi yapacak olursanız ilk bloğunuzu 1 metre olacak 2. Bloğunuzu 50 cm 3. Bloğunuzu 25 cm diye düşünecek olursanız azalan bir fonksiyonunuz olduğunu farkedersiniz. Ve sonsuz defa tekrar ettiğinizde ancak ulaşacağınız yükseklik 2 metre olacaktır zira her defasında bir önceki mesafenin yarısı kadar gidiyorsunuz.

Bunun tam tersi bir düşünce sorusu da vardır. 1 kmlik bir yolu her gün kalan yolun yarısını gidecek şekilde yürüdüğünüzde ne kadar zamanda ulaşırsınız diye. Bu sorunun da cevabı hiç bir zaman ulaşamazsınız olacaktır. Zira kalan yolun her zaman yarısını gideceksiniz. Yani sizin sorunuzdaki gibi ilk gün 500 metre 2. Gün 250 metre 3. Gün 125 metre diye devam edeceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 30 Nisan 2023

Bizim kullandığımız sayısal sistemde iki sayı arasında sonsuz sayı vardır. Bu nedenle kullandığımız matematik evren bakımından hatalıdır. Çünkü evrende iki şey arasında etkileşim kurulmasının bir sınırı vardır ve o sınıra ulaşınca iki şey arasında etki/tepki geçişi gerçekleşir.

Bu nedenle sorunuzda matematik mantığı ile bloklar sonsuz bölünür (iki sayı arasında sonsuz sayı olduğuna dayalı hatalı matematiksel (mantık ve kabul nedeniyle) ve kule sonsuza kadar oluşmaya devam eder. Aynı şekilde elalı zenon paradoksundaki gibi mesafelerde sonsuzdur matematiksel mantıkla. Ancak bu paradokslar evren için geçerli değildir matematiksel kabullerimize dayalı paradokslardır. Evreni tarif eden ve matematiği kullanan fizik için ise bu paradokslar evrende etkileşimin kurulmasını sağlayan bir sınır olduğundan geçerli değildir. Kısacası evren ve fizik biliminde bloklar sonsuza kadar bölünmez aynı şekilde iki şey arasındaki mesafede.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close