Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Erkeklerde sünnet gerekli midir?
Burhan Akalan
Burhan Akalan
1,635 UP
Üye
21

Peniste bulunan premisyum (sünnet derisinin) işlevi nedir?

Eğer sünnet faydalı ise evrim sürecinde premisyum (sünnet derisi) neden gelişmiştir?
11,542 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
12 Cevap
Serdar Berk
Serdar Berk
1,360 UP
araştırmacı
Orijinal Soru: Erkeklerde sünnet gerekli midir?

Sünnet olmak nedir önce bunun tanımına bakalım sünnet olmak belirli bir yaşa gelmiş erkek çocukların penis derisinin(prepuzionun) bazı dini ritueller yerine getirilerek kesilmesi durumuna denir bu yaş müslüman toplumlarında 2-9 yaş arası genel kabul gören dönemdir yahudi toplumlarında doğumdan sonra 1.haftanın sonu-2. haftanın başında genel kabul gören bir dönemdir.

Bu bağlamda sünnet olmak faydalıdır yada zararlıdır denemez çünkü faydaları yada zararları düşünülmeden sadece dini ritüeli yerine getirmek için yapılan bir işlemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak penis derisinin(prepuzionun) alınması dini rituel durumları dışında bazen tıbben gerekli olabiliyor her organ ve uzuv gibi peniste komplike bir uzuvdur ve bazen bu uzuvda çeşitli hastalıklar baş gösterebilir bu gibi durumlarda penis derisinin alınması gerekebilir bu durumda baş gösteren hastalıktan kurtulmak için yine yararlar ve zararlar düşünülmemektedir

Tüm bunların ötesinde dini ritüelleri kafasına takmayan herhangi bir sağlık sorunu da olmayanlar için yararlımıdır zararlımıdır gel beraberce yararlarına ve zararlarına bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

prepuzionun görevleri:penis başını(glanüsü) dış bakteriyel durumlardan yabancı cisimlerden korumaktır bu derinin alınması daha bebeklik dönemlerinde dış bakteriyel durumlara karşı savunmasız kalmasına neden olacaktır çünkü gerek idrar olsun gerekse dışkı olsun penise temas ettiğinde bakteriler penis yoluyla üretasyon kanallarına ve kana karışabilir buda bebek için felaket sonuçlar doğurabilir bu durum altının bezlenmesi gereken bebeklik durumunda olur ancak genel kabul gören 2-9 yaş arasındaki çocuklar bezlenme döneminden çıktıkları için bu durum onlarda görülmez.

Faydaları: idrardaki toksid maddelerin zaman içinde penis derisinin alt kısmında toplanmasına neden olan penis derisi bir müddet sonra bu bakteriler yüzünden testis kanseri penis kanseri gibi çeşitli hastalıklara neden olmaktadır penis derisinin alınması bu durumu önemli ölçüde ortadan kaldırır ancak tamamen kurtarır diyemeyiz

bir diğer faydası ise penis anormalliklerini ortadan kaldırır sünnet penis anormalliklerinin tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Penis eğriliği, eğri idrar yapma ya da idrar deliğinin dar olması nedeniyle idrar yapılamayıp ağrı yaşandığında sünnet yapılarak bu anormallikler ortadan kaldırılmaktadır buradaki durum kesin faydadır ancak buradaki durumlar herkes de görülmez

Zararları:Sünnet olma işlemi sırasında vücuttan bir parça alındığı için bu parçadaki ve o parçanın devamındaki sinirler alınır ve öldürürlür glans bölgesi vücuttaki en hassas uyarılan bölge olduğundan sünnet derisindeki sinirlerde buraya bağlıdır doğal olarak cinsellikten alınan zevki ve şehveti önemli ölçüde azaltır bu en yaygın ve herkesde görülen etkisidir ayrıca sünnet erken boşalmaya sebebiyet yaratır.

Sonuç olarak kesin faydalarıda vardır kesin zararlarıda vardır benim kendi görüşüm bir tıbbi zorunluluk yok ise kişinin kendi tercihine bırakılmalıdır

işte böyle umarım faydalı olmuşumdur

3,356 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sünnetin Zararları. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Biritmila. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Sünnetin Faydaları. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem @Cadıbozmasıı
Kritisist
Orijinal Soru: Erkeklerde sünnet gerekli midir?

bazı Türk uzmanların görüşleriyle başlayalım…

Nil Gün (Araştırmacı Yazar, “Sünnetle İlgili Yalan ve Gerçekler” kitabının yazarı) : “Sünnetin sağlığa büyük zararları var. Kesilen sadece işe yaramaz bir deri parçası değil. O kesilen parça, içinde sinir uçlarının, kan damarlarının, salgı bezlerinin bulunduğu bir mekanizma. O işe yaramaz diye kesilen deri parçasının koruyucu görevi ve cinsel işlevi var. Sünnet olduktan sonra bir çok alanda erkek zarar görüyor. 6 bin yıllık bir gelenek bu. Üst deri cinsel hazzı artırır. Sünnetle birlikte erkeğin cinsel hazzı yüzde 51 ile yüzde 80 arasında azalıyor. Kadınların cinsel hazzını da azaltıyor. Sünnet, çocuklukta (özellikle de bebeklikte) yapıldığında çok daha zararlıdır. Kız çocukları ülkemizde sünnet edilmiyor. Erkek çocuklarımızı bu insanlık dışı istismardan kim koruyacak? Erkeklerin de tam ve bütün olarak yaşamaya hakları var! Bebeğin ve çocuğun bedeni kendisine aittir. Anne babasına, doktora ya da sünnetçiye değil. Çocuk kimsenin malı değildir. İster erkek ister kadın sünneti olsun, böylesine barbarca bir uygulamanın uygar bir toplumda yeri yoktur. Sünnet bir istismardır.”

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Haydar Dümen (Seksolog) : “Sünnet bütünüyle olumsuz bir eylemdir. Baştan sona yanlış. Çünkü, adı ister Tanrı, ister doğa olsun, evrenin süreçleri içinde bedenimizde ne bir hücremiz fazla, ne eksiktir. Bu yüzden doğa ya da Tanrı hatalı imalat yaratmaz. Sünnet derisi erişkinlerde 2,5 – 3 mm kalınlığa ulaşabilecek iken, bunun kesilip atılması da çok büyük hatadır.”

Ord. Prof. Op. Dr. Cemil Topuzlu (Cerrah) : “Sünnetten sonra sinir hastalıklarına tutulan çocuklar pek çoktur. Sünnetin asla faydası olmayıp, bilakis kötülüğü ve tehlikesi vardır.”

Tüm Reklamları Kapat

Prof. Dr. Osman Inci (Ürolog): “Sünnet erken bosalmaya sebep olur. Sünnetsiz erkegin cinsel gücü sünnetli erkeginkinden daha fazladir”

Dr. Tülin Bellisan Sayman ( Aile Hekimi ) : “Penis başının üzerindeki deriyi kesmek, gözkapağını kesmekten farksızdır. Sünnet penisi inceltir, kısaltır, cinsel zevki azaltır”

1,353 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1 Numara. (27 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İzzettin Civan
Meraklı
Orijinal Soru: Erkeklerde sünnet gerekli midir?

Tıbbi zorunluluk olduğu vakalar olsa da çok büyük bir çoğunluk için zorunlu değildir. Yazılı olarak her ne kadar ilk olarak Tevrat'ta geçse de çok daha eskilere dayanan tahminen 6-7 bin yıllık bir gelenektir.

1,054 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Çapar
Furkan ÇAPAR
Orijinal Soru: Erkeklerde sünnet gerekli midir?

Sünnet Derisinin üç işlevi vardır : cinsel işlevi, koruyucu işlevi, ve duyarlılık işlevi

 Doğum sonrasında genellikle sünnet derisi penise yapışık haldedir. Daha sonra kendiliğinden ayrılır. Bebeğe bez bağlandığı bu dönemdeki işlevi , penisi sürtünmelerden ve yaralanmalardan korumaktır. Hayat boyunca da penis başını yumuşak ve nemli tutarak travma ve yaralanmalardan korur.

Tüm Reklamları Kapat

 Sünnet derisindeki mukoza ve frenulum gibi belirli bölgeler; özellikle hassas dokulardan oluşmuştur ve cinsel zevke katkıda bulunurlar. Buradaki özelleşmiş sınır uçları cinsel zevki ve kontrolü arttırır.

* İç deri, doğrudan penis başı ile temas halinde olan mukoza tabakasıdır. Ağzın içindeki yüzey gibi olan bu tabaka, yapı, incelik özelliği, ve rengi bakımından üst-derinin (sünnet derisinin) geri kalanından farklıdır. 

Tüm Reklamları Kapat

*Frenulum, penisten gelen ve üst-derinin iç yüzeyüne eklenen özellikle hassas ince bir zardır. 

*Ayrıca üst-derinin iç tabakası ve genel penis derisinin kesişimi olan özel bir bölge daha vardır. Bu bölgenin üst-derinin hareketini sağlayan özel kasları vardır. Ayrıca dokunma duyusu dudakların ki kadar gelişmiştir.

Kaynağı alta bırakıyorum. Ve bence gereksiz bir eylemdir. Sünnet olmayanların herhangi bir sağlık problemi yoktur. İleride olabilecek problemlerde kolay yöntemler ile çözülebilmektedir.

663 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sünnet Hakkında. (24 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serkan Üstün
Serkan Üstün
2,109 UP
Okur
Orijinal Soru: Erkeklerde sünnet gerekli midir?

Merhaba, sünnetin sağlık açısından savunanlar ve savunmayanlar da var. Aşağıdaki linkte güzel bir yazı var.

Ayrıca;

Tüm Reklamları Kapat

Sünnete gelince, herhalde ilk Peygamberler döneminde uygulanıyordu. Kökeni bilinmemektedir; Sünnetin Mısırlılardan alındığı ileri sürülmüştür, ama Mısır'ın her yerinde uygulanmıyordu. Diğer yandan M.Ö III. binyılın başından itibaren bu adete Kuzey Suriye'de rastlanmaktadır. Dolayısıyla İsrailoğullarının ataları belki de bu adeti daha Kenan ülkesine gelmeden önce öğrenmişlerdi. "O sırada [sünnet] hala ilk anlamını, yani evliliğe ve kabilenin ortak hayatına erginleme anlamını koruyordu; Tekvin, 34: 14- 1 6'da da bu anlamdadır; ancak daha sonra Tanrı ile kavmi arasındaki antlaşmanın (ahdin) işareti haline gelmiştir; Tekvin 17'nin din adamı yazıcısı bu antlaşmayı İbrahim dönemine taşır. (Mircea Eliade - Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi - Cilt 1 syf.329)

Güneydoğu Avustralya yerlileri bir taşla sünnet edilirler, çünkü ataları onlara böyle öğretmiştir; Ama Zulu zencileri de aynı şey yapar, çünkü Unkulunkulu (medenileştiren kahraman) şöyle buyurmuştur: "insanlar sünnet olsunlar ki yeniyetmelikten çıkabilsinler.( Mircea Eliade - Ebedi Dönüş Mitosu syf.35)

1,002 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sünnetin Tarihçesi, Zararlari Ve Kökenine Dair Teoriler. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Yaratılış. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close