Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nazrin Hamid
Nazrin Hamid
61K UP
Üye 10 Nisan 2022 1 Cevap
1

Sümük nedir? Neden oluşur ve burnumuza kadarki yolculuğu nereden başlar?

Sümük
661 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Diş Hekimliği okumaktayım. 14 Mayıs 2022

Sümük müsin proteini, savunma enzimi(lizozim), immunoglobulinler(antikorlar, başlıca IgA), şeker ve sudan oluşan bir yapıdır. Farklı kökenli maddelerin bir araya gelmesiyle oluştuğu için mikroskobik anlamda da farklı yerlerden köken alır. Goblet hücresi en iyi bilinen müsinojen hücredir ve sinüsler, bağırsak, akciğer trakesi, bronşlar ve daha bir çok dokuda bulunur. [2]

Müsin: Mikroskobik anlamda: Protein hücre DNAsından kod alarak ribozoma gelen mRNA tarafından ribozoma sentezlettirilir. Oluşan protein endoplazmik retikuluma gönderilir. Endoplazmik retikulum çeşitli glikozilasyon enzimleri ile proteine karbonhidrat parçaları ekler. Golgi aygıtı tarafından paketlenip ihtiyaç anında salınmak üzere bekler, bir kısmı ise bazal hızda sürekli salınır.(Sigara irrite ederek salınımını sağlar) [1]

Lizozim: Bir savunma enzimidir çoğu bakterinin membranını parçalayarak immunolojik bariyer sağlar. Protein yapılıdır. Bu sebeple müsine benzer şekilde üretilir ve hücre dışı boşluğa salıverilir. Sümükte serbest halde bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Makroskobik anlamda burun sümüğü sinüslerden köken alır. Sphenoid, ethmoid, maxiller ve frontal kemikler dediğimiz 4 kemiğin içinde sinüsler(odacıklar) bulunur. Bu odacıklarda mikroskobik detaylarını bahsettiğimiz hücreler bulunur. Yani sümük üreten hücreler. İşte bu üretici hücreler ilgili içeriği sinüslerin içine doğru üretir. Daha sonra bu içerik kanallarla burun boşluğundaki konkalara doğru silli hücreler vasıtasıyla süpürülür. [3]

Yani sümüğünüz büyük oranda kemiklerinizin içinde üretilip burnunuza doğru süpürülüyor. İlginç değil mi?

Kaynaklar

  1. V. W. Rodwell. Harper's Illustrated Biochemistry 31/E.
  2. L. Lee. (2013). Lippincott's Pocket Histology. ISBN: 9781451176131. Yayınevi: Lippincott Williams & Wilkins.
  3. F. H. Netter. (2006). Atlas Of Human Anatomy. ISBN: 9781416033851. Yayınevi: Saunders.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close