Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Camparia Camparia
Üye 6 Şubat 2024 2 Cevap
3

Suda derinlere indikçe azot neden kabarcığa dönüşür?

Suda derinlere indikçe kandaki azot kabarcığa donüşüyor ve tekrar yukarı çıkarken azot kana karışamayıp kabarcık halinde kaldığı için tehlikeli durumlar oluşabiliyor.En azindan benim bildiğim bu peki azot neden kabarcığa dönüşüyor ve yüzücüye ayak uyduramayıp kana karışamıyor
458 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 6 Şubat 2024

Derinlere indikçe azot gazı kabarcığa dönüşmez. Dalgıçların solunum tüplerinde bulunan azot gazı bol miktarda kana karışır ve derinlerde oldukları sürece bir tehlike oluşturmaz, ancak kalınması gereken süreden daha fazla kalınırsa azot birikimi artar. Asıl sorun hızlı bir şekilde yüzeye çıkmaya başladıklarında yaşanır (kademeli olarak beklenerek çıkılırsa sorun olmaz, dalgıç olması gerekenden daha fazla derinde kaldıysa bu kademeli süreler artırılmalıdır), hızlı basınç azalışı kanda yeterince atılamayan azotu gaz kabarcıkları haline getirir ve "vurgun" diye tanımladığımız sağlık sorunları yaşanır. Bu kabarcıkların organlarda veya damarlarda kabarcık haline gelmesi, genel kan dolaşımını ve organların görevlerini yerine getirmesine engel olur. Hızlı bir şekilde yüzeye çıkmak zorunda kalan derin su dalgıçları basınç odasına alınarak tedavi edilebilirler.[1]

Kaynaklar

  1. anonim. Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı - Ameliyat.com. Alındığı Tarih: 6 Şubat 2024. Alındığı Yer: ameliyat | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Coşkun Ova Şeyhoğlu
Tıp Doktoruyum 9 Şubat 2024

Soluduğumuz havada %78 oranında bulunan azot gazı tüm dokularımızda belli bir çözünürlükte bulunur. Bu miktar, azot gazının dokularımızdaki çözünürlüğü ile ilgilidir. Düşük basınçlı ortamdan daha yüksek basınçlı ortama geçildikçe, basınç artışının etkisi ile dokularımızdaki azot çözünürlüğü de artar. Bu mekanizma yalnızca denizde derine inildikçe değil, yüksekten aşağıya inildiğinde de işler. Ancak denizde birim yükseklikteki basınç artışı daha fazla olduğu için denizde derinlere inen bir dalgıçın bedeninde azot gazı için çözünürlük artışı dağ zirvesinden aşağı inen bir dağcınınkinden çok daha hızlı ve fazla olur.

Bu şekilde, tüm dokularımızda biriken azot, basınç hızla azalmaya başladığında, örneğin derinden yüzeye hızla çıkıldığında çözünürlük azalması nedeniyle hızla gaz haline geçer ve dokularda gaz kabarcıkları olluşmaya başlar. Bu tüm dokular için geçerlidir, ancak azotun en çok yağlı dokularda çözünmesi nedeniyle sinir sistemindeki azot miktarı daha yüksek olduğu için bu durum en çok sinir sistemi için risk oluşturur. Bunun yanısıra, tüm bedende dolaşan kan, deri, akciğer gibi organ ve dokular da risk altındadır. Cilt ve cilt altında oluşan kabarcıklar basit kaşıntıya neden olabiliyorken, kanda oluşan kabarcıklar gaz embolisi (gaz kabarcığının damarı tıkaması) sonucunda herhangi bir organda ya da dokuda hasara neden olabilir. Sinir dokusu içinde ortaya çıkabilecek gaz kabarcıkları inmeye, kafa içi basınç artışına ve başka nöropatolojik sonuçlara yol açabilir. Buna "vurgun" denir.

Temel sorun, azotun dokulardaki çözünürlüğünün çok hızlı değişmesi, bu nedenle de dokulardan serbestleşen azot gazı miktarının hızla yeterince kabarcık oluşturabilecek düzeye erişmesidir. Bu nedenle dalgıçlar yüzeye çıkarken yavaş ve duraklar yaparak çıkarlar. Bu duraklar sayesinde ortaya çıkan azot gazı kabarcık oluşturamadan bertaraf edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Vurgun tedavisinde basınç odası kullanılır. Yüksek basınçlı ortamda azotun yeniden çözünür hale getirilmesi ve yavaş yavaş elimine edilmesi hedeflenir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close