Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Suç işlemek genetik midir?

Yani sadece suç işlemeyenlerin genleri aktarılacağına göre eğer suç işlemek genetik ise bu şekilde suç bitirilebilir mi ?
1,932 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Davranış modelleri, karakteristik özellikler sadece genetik ile açıklayamayacağımız çok faktörlü değişkenlere bağlı kompleks sonuçlardır.

Artık genetiğin yaşamımızdaki önemi giderek azalıyor. Çünkü biliyoruz ki, epigenetik (epi=üstü) çok daha merkezde ve etkin. Bireyin karakter - şahsiyet oluşumu erken dönem deneyimler üzerinden yoğun şekilde biçimlenmekte. KONNEKTOM projesi, beynin bağlantısal bütünselliği araştırmaları genom projesi sonrası bizi biz yapanın gen den çok, beynin deneyime bağlı oluşturduğu kompleks bağlar bütünü olduğu üzerine odaklandı. Yani erken dönemde maruz kalınacak olumsuz yaklaşım, eğitilme şekilleri bireyi daha efektif biçimde suç olarak tanımladığımız norm dışı davranışlara itecektir. Yetişkin olmayan bireyin henüz düşünsel yetkinliği tam oluşmadığı için, karşılaştığı olumsuz durumlarla baş edebilme, hatta tanımlama - kavrama , tavır belirleme konularında yetişkin birey gibi etkileşim kuramamaktadır. (Bir çok yetişkin bile böyle olabilmekte)

Yaşam şekli, gen ekspresyonlarını DEĞİŞTİREBİLİR. Gene ait bir özellik ON ya da OFF olabiliyor yaşam şekli - deneyime bağlı olarak.

Tüm Reklamları Kapat

Soruda geçen doğrudan suça iten faktör açısından PATOLOJİler öne çıkmakta. Beyin tümörü gibi (örneklerini haberlere yansıyan olaylarda gördük) patolojik bir etkenin kişinin karakter örüntüsünü bozarak suç işlemesine neden olabildiği biliniyor. (Bu tarz suçlar, klinik olarak patolojiye bağlandığında nörohukuk tarafından ele alınıyor yavaş yavaş)

Genetik olarak içinde bulunulan yaşam şartlarına, sosyal uyuma göre en olumsuz yapıya sahip insanlara ait bir popülasyon düşünelim. Eğer burada düşünsel anlamda bireyleri huzurlu yapacak çok iyi bir sosyal yapılanmayla, doğru yaşam modelleri üzerinden bir yaşam biçimi dizayn edilirse, olumsuz gen ekspresyonlarının önüne geçilebilir sürece bağlı olarak. En iyi genetik yapıya sahip bireyler de, stresin sosyal kutuplaşmaların çatışmaların yoğun olduğu sosyal işleyişlerde olumsuz gen ekspresyonu nedeniyle (ve tabii ki bu olumsuz yaşam şeklinin çok daha farklı etkileriyle de) suç olasılığı artabilir.

Temelde yaşamda kalma dürtüsüyle ayakta kaldığımız için, yaşamın devamını tehlikeye sokacak her türlü faktör, bizi strese, dürtüselliğe itebilir.

Genetik olarak elenerek geride kalması gereken grup, sigara alkol gibi kötü alışkanlıkları olan, gelecek nesillerin sağlık durumunu olumsuz etkileyen popülasyon. Onların tedavilerinin yapılmayıp elenmesi, hem gelecek nesillere hem de yaşarken etraflarındaki diğer bireylere verdikleri zararların ortadan kaldırılması gerekmekte. Tabii ki teorik olarak, idealist bir söylem olduğunu söylemeye gerek yok. Bireyleri yaşam biçimlerinden dolayı aşağı ya da üstün olarak tanımlayamayacağımız aşikar.

372 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hiç Kimse
Hiç Kimse
3,580 UP
Kriminoloji ile ilgileniyorum

Merhaba, Kriminoloji, Kimya, Psikoloji gibi pek çok dal ile ilgileniyorum. Kriminolojiyede hakim olduğum için hemen soruyu cevaplayayım.

Tek başına genler, bireylerin suçlu olmasına neden olmaz. Ayrıca, belirli bir davranışa yönelik genetik yatkınlık, bir kişinin suçlu olmaya mahkum olduğu anlamına gelmez.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. FTLOScience. Is It Possible For Individuals To Be Born Criminal? | Ftloscience. (19 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2023. Alındığı Yer: FTLOScience | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close