Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Osman Nihat Özkan
Üye
6

Şuana kadar gözlemlediğimiz en küçük dalga boylu elektromanyetik dalga nedir?

568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Laçın Vəlizadə
8. sınıfa gidiyorum.(Azerbaycan)

Sorunuz iyi bir soru. Diğer insanların da aklında küçük de olsa kıvılcım yarata bilmek için sorunuza kapsamlı cevap vermeye çalışacağım. Şimdi sorunuza dönelim.

Sorunuzu direk cevaplamadan önce elektromanyetik spektrum ve ya diğer adıyla elektromanyetik tayf terimlerinden bahs etmek istiyorum. Elektromanyetik spektrum bütün elektromanyetik dalgaları barındıran bir ölçektir. Bu elektromanyetik dalgalar dalga boyları ve frekanslarına göre bir-birlerinden farklanıyorlar. Peki dalga boyu ve frekans nedir?

Öncelikle frekansın ne olduğunu anlayalım. Frekans herhangi bir noktada bir saniyede geçen dalgaların sayıdır. Frekans f ile gösterilir. Frekansın formülü şöyledir:

Tüm Reklamları Kapat

f = 1/T

Burada f - frekans, T - periyottur.

Frekansın birimi Hertzdir (Hz).

Şimdi ise dalga boyunu anlayalım. Dalga boyu 2 dalganın tepe noktaları arasındakı mesafedir. Dalga boyu λ (lambda) ile gösterilmektedir. Dalga boyunun formülü şöyledir:

Tüm Reklamları Kapat

λ = v/f

Burada λ - dalga boyu, v - dalga hızı, f - frekanstır.

Dalga boyunun birimi metredir.

Dalga boyu (λ) ve frekansın (f) çarpımı ışık hızına eşittir:

λf = c

Fotonun enerji ise Planck sabiti (h) ve frekansın (f) çarpımına eşittir:

E = hf

f = c/λ denklemini diğer denklemde yerine koyarsak şöyle olur:

E = hf = hc/λ

Bu denklemlerden görüldüğü gibi dalga boyu arttıkça frekans azalır ve frekans ve enerji doğru orantılı olduğu için enerji de azalır. Dalga boyu azaldığında ise frekans arttığı için enerji de artar.

Tüm Reklamları Kapat

Elektromanyetik spektrumun özelliklerini anladığımıza göre (anladığımızı düşünüyorum) kategorilerine geçebiliriz. Elektromanyetik spektrumu genellikle 7 kategoriye ayırırız:

1. Radyo dalgaları: Elektromanyetik spektrumda en büyük dalga boyuna, yani en az frekansa ve dolayısıyla en az enerjiye sahip elektromanyetik dalgadır. Radyo dalgalarının frekansı 30 × 10⁹ Hz (ve ya 30 GHz) ve 30 Hz arasındadır. Dalga boyu ise 1 milimetre (mm) ile 10000 kilometre arasındadır.

2. Mikrodalga: Elektromanyetik spektrumda radyo dalgalarından sonra en büyük dalga boyuna, yani radyo dalgalarından sonra en az frekansa ve dolayısıyla radyo dalgalarından sonra en az enerjiye sahip elektromanyetik dalgadır. Mikrodalgaların frekansı 300 × 10⁶ Hz (ve ya 300 MHz) ve 300 × 10⁹ Hz (ve ya 300 GHz) arasındadır. Dalga boyu ise 100 cm ve 0,1 cm arasındadır.

Tüm Reklamları Kapat

3. Kızılötesi (İng: infrared): Kızılötesi dalgaların frekansı 400 × 10¹² Hz ( ve ya 400 THz) ve 300 × 10⁹ Hz (ve ya 300 GHz) aralığındadır. Dalga boyu ise 750 nanometre (nm) ile 1 milimetre (mm) arasındadır.

4. Görünür bölge: Elektromanyetik spektrumun bu kategorisini oluşturun elektromanyetik dalgalar insan gözünün gördüğü aralıktır. Bu bölgenin dalga boyu en büyük dalga boyuna sahip renk olan kırmızı (700 nanometre) ve en küçük dalga boyuna sahip renk olan mor-mavi (380 nanometre) arasındadır.

5. Moröte bölge (İng: ultraviolet): 1801 yılında Johann Ritter tarafından Güneşin tayfını incelerken keşfedilmiştir. Frekansı 10¹⁵ ile 3 × 10¹⁶ Hz arasındadır. Dalga boyu ise 10 nanometre (nm) ile 400 nanometre (nm) aralığındadır.

6. X-ışınları (X-rays): Bu bölgeye X-ışınları denmesinin sebebi özelliklerinin ve doğasının bilinmemesidir. 1901 yılında bunun için Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülen Wilhelm Röntgen tarafından keşfedilmiştir. Dalga boyu 0.3 ile 3 nanometre arasındadır.

Tüm Reklamları Kapat

7. Gama ışınları (Gamma rays): 1890'lı yıllarda radyoaktivite keşfedildikten hemen sonra keşfedildi. En küçük dalga boyuna, yani en büyük frekansa ve dolayısıyla en büyük enerjiye sahip elektromanyetik dalgadır. Frekansı 30 eksahertz ve ya 30 × 10¹⁹ Hz-dir.

Sonuç olarak en küçük dalga boyuna sahip elektromanyetik dalga gama ışınlarıdır.

Kaynaklar

  1. Elektromanyetik spektrum. Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?. (19 Mart 2023). Alındığı Tarih: 19 Mart 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C Platformu doi: 10.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://evrimagaci.org/elektromanyetik-spektrum-tayf-nedir-12795&ved=2ahUKEwj30q_ckej9AhXDVPEDHYq4AEMQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw296bC3_ig1kuFknTIoYgDA. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close