Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Su yanar mı? Suyu yakmak mümkün olabilir mi?

3,147 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Speedygonzales D. (Y D.)
Öğretmen

"Su yanmaz." cevabı kısa ve net bir cevap olarak doğrudur. Ancak ben sanki suyun yandığı ya da yanabileceği izlenimi edinilmiş bir soru gibi algıladım. Bu nedenle durumu biraz daha açıklanmış olarak yorumlamak istiyorum.

NŞA (Normal Şartlar Altında) kararlı olan su (H2O) yanmaz. Ancak yanma reaksiyonunu yanan (burada H) maddenin Oksijen alma durumu olarak görürsek NŞA da H2O2 (Hidrojen Peroksit) kısmende olsa karalı gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu duruma açıklık getirebilecek farklı bir örnek verelim. Karbon Monoksit (CO) oksijence zengin ve yüksek ısı enerjisi altında Karbondioksite (CO2) dönüşür, yani "yanar".

Sonuç olarak suyun (H2O), Hidrojen Peroksite (H2O2 ) dönüşerek yanabildiği iddia edilebilinir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu dışında suyun yandığı izlenimi oluşturulabilecek ikinci bir durum daha söz konusudur. Kok kömürü gibi yüksek ısı açığa çıkararak yanan maddenin üzerine az miktarda su serpildiğinde Su, Hidrojen ve Oksijen gazları olmak üzere ayrışır. Ayrışan bu gazlar ortamda reaksiyona hazır ve daha yüksek ısı verecek olan en uygun element ile birleşerek tekrar yanmaya uğrar. Bu bizde suyun yandığı düşüncesine neden olabilir.

Gerçekte yanma reaksiyonu, olayın gerçekleştigi ortamın termdinamik durumuna göre yorumlanmalıdır. Belki hidrojen, karbon gibi yanıcı maddeler, oksijence zengin bir ortamda, 30 bin santigrad derecede yanma reaksiyonu gerçekleşmeyecektir. Aynı şartlarda basınç çok fazla artarsa belki bu elementlerden bir kısmı yanacaktır.

Teşekkürler Evrim Ağacı.

243 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Hayır, su yanamaz. Çünkü su, zaten yanmanın bir ürünüdür; halihazırda yanmış kimyasalların atığıdır. Daha fazla yanması pratikte imkânsızdır.

Su, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. "Yanma" dediğimiz şey, bir çeşit oksidizasyon tepkimesidir. Hidrojenin oksitlenmesi, zaten "su oluşumu" demektir. Bunun bir yandan "su" olarak kalmaya devam edip diğer yandan daha fazla oksitlenmesi, hidrojen atomlarının kimyasal yapısı dolayısıyla mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Buna rağmen hidrojen, fazlasıyla yanıcı bir maddedir ve bir nedenle suyu elektrolizle ayrıştırıp içindeki hidrojeni yakmak mümkün olabilir; fakat bunun normal şartlarda olmasını beklemeyiz:

814 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close