Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Su, yakıt olarak kullanılabilir mi?

993 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır. Su ve karbondioksit gibi moleküller, iş yapmakta kullanılan yakıtın yanması sonucu oluşan ürünler. Bu ürünlerin kendileri, tanım gereği, yakıt olamazlar.

Bunu, enerji korunumu açısından düşünürseniz kolayca anlayabilirsiniz: "Yakıt" dediğimiz şey, en nihayetinde parçalanırken etrafa enerji saçan herhangi bir kimyasal moleküle verdiğimiz isim. Termodinamik yasaları gereği, bir yakıttan anlamlı bir verimlilik elde edebilmek istiyorsak, o yakıtın bağlarını parçalamak için verdiğimiz enerji, kimyasal bağların kırılması sırasında açığa çıkan enerjiden küçük olmalıdır - ki bu sayede etrafa, verdiğimizden daha çok enerji saçılabilsin.

Tüm Reklamları Kapat

Aksi takdirde, verdiğimiz enerjiyi kimyasal bağı kırmaya harcamak boşa bir çaba olurdu. Şöyle düşünün: Kimyasal bağı kırmak için enerji harcıyorsanız ve bu bağı kırmayı becerdiğinizde, verdiğinizden daha azını geri alabiliyorsanız, bari enerjinizi bağı kırmakta değil de direkt olarak motoru çalıştırmaya harcayın. Araya yakıt almaya gerek yok.

İşte suyun yakıt olarak kullanılamamasının nedeni de bu temel fizik ve kimya kuralına dayanıyor: 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşan su molekülü, kimyasal maddelerin bulunabileceği "tatlı nokta"da (İng: "sweet spot") bulunuyor: Hem oldukça stabil bir molekül hem de çok yüksek bir kimyasal bağ enerjisi içermiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla suyu parçalamak imkânsız değil (hidrolizin yaptığı bu); ancak neredeyse garantili olarak suyun hidrolizi sırasında etrafa saçılan enerji, suyun moleküllerini parçalamaya harcanan enerjiden daha düşük oluyor. Bu da onu berbat bir yakıt hâline getiriyor. Öte yandan mesela uranyum atomu oldukça kararsız olduğu için nükleer tepkimelerde ufacık bir nötronun enerjisiyle bile (ve akıllıca tasarlanmış bir zincirleme tepkime sayesinde) muazzam enerjiler açığa çıkarılabiliyor.

Burada bir itiraz, suyun parçalanmasından elde edilecek hidrojeni kullanarak yakıt elde edebileceğimiz yönünde. Her şeyden önce, sudan elde edilen hidrojenden elde edilen enerji de termodinamiğin ikinci yasası gereği ilk başta suyu parçalamak için harcadığınız enerjiden küçük olmak zorunda, onu da unutmamak gerek.

Hidrojenin yakıt olarak değeri ayrı bir tartışma konusu; ancak hidrojen aşırı yanıcı bir gaz ve bir yakıt kaynağının kullanışlı olması için sadece saçtığı enerjiye bakmıyoruz. Aynı zamanda ne kadar güvenli olduğuna ve kurulum/bakım maliyetlerinin ne kadar düşük olduğuna bakıyoruz. Hidrojeni yakıt olarak kullanan bazı düzenekler mevcut; fakat eğer söz konusu arabaların çalışmasıysa, hidrojen de henüz etkili bir yakıt değil.

Bu arada bunların hiçbiri, "Su, iş yapmakta kullanılamaz." demek değil. Örneğin suyu buhara çevirerek, sıvı haldeyken olanın aksine gaz halinde türbin çevirmekte ve dolayısıyla mesela gemileri ilerletmekte kullanabilirsiniz ("buharlı motor" bu şekilde çalışıyordu). Ancak buharlı motorların müthiş verimsizliği, suyu buhara çevirmek için kullanılan yöntemler için harcanan enerjinin, o buhardan elde edilen enerjiden çok daha yüksek olmasıydı. Tek faydası, suyu buharlaştırmakta kullanılan enerjinin (mesela kömür yakmanın) kendi başına iş yapmakta kullanılamamasıydı. Borularla yönlendirilmiş ve basıncı artırılmış su buharıysa türbinleri döndürebiliyordu. Yani "verimli olmak" ile "iş yapmak" ayrı şeyler, birbirine karıştırılmamalı. Modern mühendisliğin amacı sadece "iş yapmak" değil, aynı zamanda "verimli olmak" (ve tabii artık "temiz olmak" gibi ek yükümlülükler de var).

251 görüntülenme
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close