Hiç buzdolabının buzluk kısmına tamamen dolu su şişe veya bira şişesi koydun mu?
Koyduysan ve orada unuttuysan şişelerin patladığını görmüşsündür. (Not: Tombul Efes'te direkt şişe yarılıyor, Tuborg'da kolay aç kapak patlıyor ve dolap rezil oluyor, şişeleri buzlukta unutmayalım)
Bu bizim ortaokulda gördüğümüz suyun donarken genleşmesi ile ilgili.
Peki konumuzla nasıl alakalı, şöyle ki: su molekülleri donunca genleştiği için yoğunlukları yani hacim başına ağırlıkları azalıyor.
Diğer su moleküllerine göre ağırlıkları azaldığı için zeytinyağı su örneğinde olduğu gibi üstte çıkıp orada birikiyorlar
Aslında bu dünyamızla ve yer çekimi ile alakalı. Dış uzayda bunu yapsak su homojen olarak donabilirdi, Ha bunun testini de bilemiyorum lakin teorik olarak yazıyorum
Sorunun cevabi sanirim su olmali ;
Ozkutle hacim iliskisi ve suya ozel bir durum olan +4 C
Su 0 C de en buyuk hacime sahipken ozkutlesi en kucuk degerdedir .Ta ki +4C kadar sicaklik arttirildigin da +4 de yogunluk max degerini alir ve hacim minimum deger de olur.
Su da yuzen buz parcasini dusunun .Dolayisiyla bir su birikintisin de suyun en dibi yogunluk bakimindan en buyuktur ve sicakligi +4 derecedir ...en ust kisim ise en dusuk yogunluk derecesine sahip sicaklik derecesi olan 0C dedir.Dolayisiyla donar .Dibe dogru az yogun ortamdan en yogun ortama gidildikce de buzun kalinligi artar .Cunku hacim arttikca yogunluk azalicak ve buz ortamimiz da artacak .