Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Su molekülünü inceleyen kimya alt dalı nedir?

1,202 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hayrettin Enes Karalı
Lise Öğrencisi

Kimya; Genel olarak maddeyi inceleyen bilim dalıdır. Yeni maddelerin sentezlenmesi, özelliklerinin incelenmesi ve kullanım niteliklerinin artırılması gibi alanlarda çalışmalar yapar. Pozitif bilim sınıfına giren kimya bir çok alanda incelemeler yaparak gündelik hayatın kolaylaştırılmasına da katkı sağlar.

Kimyanın bazı alt dalları ve inceleme alanları aşağıdadır.

Organik Kimya; Karbon kimyası olarak bilinir, H,O,N,P,Cl,S gibi elementlerin C ile yaptığı bileşikleri incelemektedir. İlaçlar, besinler plastikler vb.

Tüm Reklamları Kapat

Anorganik Kimya: Organik olmayan bileşiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını incelemektedir. Mineraller, su,tuzlar, metaller, büyük oranda asitler ki organik olan asitlerde var, bazlar ametaller.

Fizikokimya; Kimyasala sistemlerde fiziksel özellikleri ve enerji-iş dönüşümlerini incelemektedir. Reaksiyon hızı, reaksiyon mekanizması vb.

Analitik Kimya: Belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün niteliğini ve niceliğini incelemektedir. Kimyasal bir örnekteki bileşenlerin belirlenmesi, ayrılması ve miktarlarının ölçülmesi ile ilgilenir.

Biyokimya: Canlı organizmalarda bulunan kimyasalları, kimyasal reaksiyonları ve etkileşimlerini inceler. İdrar ve kan gibi vücut sıvılarının bileşimlerindeki değişimleri inceleyerek teşhise yardım eder.

Tüm Reklamları Kapat

Polimer Kimyası: Polimer moleküllerin yapısını ve reaksiyonlarını incelemektedir. Plastikler, kumaşlar kaplamalar vb.

Çevre Kimyası: Kimyasal maddelerin yol açtığı çevre kirliliğini ve bu kirliliğin önlenmesi için alınacak tedbirleri inceler. Biyokimyasal döngüler gibi.

Elektrokimya: Maddenin elektriksel yapısını, elektrik enerjisi ile kimyasal değişmeler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Elektronik bir iletken ile iyonik bir iletken arasında gerçekleşen reaksiyonlarla ilgilenir. Pil yapımı, metallerin arıtımı vb.

Gıda Kimyası: Besin maddelerinin kimyasal yapılarını ve organizmalardaki işlevlerini inceler. Konserveler vb.

Tıbbi (Medikal) Kimya: Kimyasal maddelerin, hastalıkların tedavisinde kullanılmasını ve tedavi mekanizmasını inceler.

Nükleer Kimya: Atom altı taneciklerin atomu nasıl oluşturduklarını inceler.

Endüstriyel Kimya: Endüstrideki kimyasal işlemleri inceler. Boyalar vb.

Adli kimya: Suç ve suçluları ortaya çıkarmada kullanılır. Sporcuların doping yapıp yapmadığını kontrol etmek için gerekli kimyasal işlemlerle ilgilenir.

Termokimya: Kimyasal reaksiyonların ısı ile olan ilişkisini inceler.

Anorganik kimyanın açıklamasında su ile ilgilenildiği aktarılmış,cevabımız anorganik kimya olucaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Teşekkürler:)

[2]

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. KİMYA KONU ANLATIM. Kimyanın Alt Dalları. Alındığı Tarih: 3 Kasım 2022. Alındığı Yer: KİMYA KONU ANLATIM | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close