Elektrik sayaçlarında günümüzde genelde dijital sayaçlar kullanılıyor. Bu sayaçlar akım ve gerilim değerlerini ölçüyor. Gerilim ve akımın yönüne göre sayaç hesaplama yapıyor.
Mesken abonelerinde 50kw altında ve diğer abonelerde 15kw kurulu güç (9kW bağlantı gücü) altında aktif sayaç kullanılıyor. Bu sayaç sadece çekilen akım ve o esnadaki gerilimin anlık çarpımını (Aktif gücü) hesaplıyor.
Daha yüksek güçte (50kW'a kadar) kombine sayaçlar kullanılıyor. Bazı devre elemanları kullanacaklarından daha fazla enerji çekip, kullanmadığı kısmı şebekeye geri verir (saniyede 100 defa). Bu alınıp verilen borç, toplamda enerji harcamasa bile şebeke kayıplarını ve şebeke yatırım maliyetini arttırır. Buna reaktif güç denir. Kombine sayaç, gerilim sıfırken çekilen (veya verilen) akımlardan bu değeri tespit eder. Gerilimin maksimum değeri ve akımın maksimum değeri arasında geçen süre faz açısını verir. Bu değeri belirli seviyelere kompanze etmek için kompanzasyon sistemleri kullanılır. Sistem kompanze edemezse bu tutar bir katsayıyla çarpılıp, ceza olarak faturaya yansıtılır.
50kw üzerinde, akım sayaç üzerinden geçirilmez. Onun yerine maksimum değeri 5 ampere sabitlenen bir akım trafosu (her faz için) kullanılır. Bu sayaçlara x/5 sayaç denir.
Bir de çift yön sayaçlar vardır. Bu sayaçlar çekilen akımı ölçtüğü gibi verilen akımı da ölçer. Ayrıca çekilen akımın reaktifini ve verilen akımın reaktifini de ölçer.