Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Puslu Byron Byron
Üye 11 Mayıs 2024 2 Cevap
3

Su bir yüzey üzerinden giderken neden yüzeyinde baklava gibi şekiller oluşturur? (örneğin borudan akarken)?

340 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Araştırmaya adanmış insan 11 Mayıs 2024

Su bir yüzey üzerinden aktığında veya bir borudan geçerken yüzeyinde baklava gibi şekiller oluşturmasının nedeni akışkan dinamiği ilgili bir fenomen olan türbülanstır. Su, düzgün ve düzenli bir akıştan (laminal akış) karmaşık ve düzensiz bir akışa (turbülent akış) geçtiğinde suyun yüzeyinde dalgalanmalar ve döngüler oluşur. Bu dalgalanmalar suyun yüzeyinde gördüğümüz desenleri oluşturur.

Turbülans suyun hızı ve akışkanın viskozitesi gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Akış hızı arttıkça su molekülleri arasındaki etkileşimler de artar ve bu da suyun yüzeyinde karmaşık desenlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca suyun akış yolu üzerindeki engeller veya yüzey pürüzlülüğü gibi faktörler de turbülansı tetikleyebilir ve suyun yüzeyindeki desenleri etkileyebilir.

Borudan akarken suyun yüzeyindeki oluşan baklava şekilleri suyun akış hızının ve borunun geometrisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu desenler suyun içindeki farklı hızlarda hareket eden katmanların etkileşimiyle oluşur ve suyun akışkan davranışının görsel bir göstergesidir. Bu olay akışkanlar mekaniği ve hidrodinamik alanlarının konusudur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeynep Ada Coşkun
araştırma deneyimim ve okuduğum kitaplar 11 Mayıs 2024

Suların akarken baklava benzeri şekiller oluşturmasının temel nedenleri şunlardır:

Viskosite (akışkanlık): Su gibi düşük viskoziteli sıvılar, akış sırasında karmaşık desenler oluşturma eğilimindedir. Daha viskoz sıvılar genellikle daha düzgün akış desenleri gösterir.

Türbülans: Suyun akışı genellikle türbülanslıdır, yani akış düzensiz ve değişkendir. Bu türbülanslı akış, suların karmaşık ve güzel desenler oluşturmasına neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yapısal kararlılık: Suyun akış modelleri, özel geometrik yapılara sahiptir ve bunlar suyun akarken görülen baklava benzeri şekilleri oluşturur. Bu yapılar matematiksel olarak kararlıdır ve tekrarlanır.[1][1]

Kaynaklar

  1. F. F. A. F. Z. Tan. Yönetim Bilimindeki Cevre Degiskeninin Klasik Fizik Ve Kuantum Fizigi Ile Aciklanmasi. ISBN: 9786052964514.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close