Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırst Kıng
Fırst Kıng
1,299 UP
Üye
1

Stresin beyinde bıraktığı hasar kalıcı mıdır?

218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Genelde kalıcı değildir ama dikkat edilmeli. Doğada stresin kronik değil de anlık oluştuğunu düşünürsek insan beyninin kendi kendine sürekli stres hormonunu tetikleyici düşünceler üretebilen bir organ olduğu göze almalıyız.

Beyindeki gri ve beyaz madde kronik stres sebebiyle dengesizleşebilir ve stres olduğu sürece o durumda kalır. Bu, öğrenmeyi ve analitik düşünmeyi güç kılabilir. Hafızadan ve uzun süreli hafızadan sorumlu hippocampus ve bizim için hayati önemi olan bilgileri depolamada ve hatırlamada görevli amigdala arasındaki bağlantı zayıflayabilir.(çünkü hippocampus etkinliği yavaşlar ve amigdala etkinliği artar) Stres anında beyin kaç veya savaş moduna girdiği için "anlık" hayatta kalmasına yardımcı olmayacak özellikleri zayıflatabilir veya kapatabilir. Beyin uzun süre böyle kalırsa stres hormonuna karşılık bir adaptasyon geçirebilir. Mesela öğrenme, odaklanma, analitik düşünme, duyguların kontrolüyle (stres anında duyguların kontrolünün çok önemi yoktur) vb. alakalı prefrontal cortex küçülüp, tehditi algılamada ve kaydetmede görevli amigdala büyüyebilir. Ama beynin plastiğe benzer yapısını biliyoruz. Ağır beyin kimyası bozuk kişilerde bile normal bir beyne dönülebiliyor. Kalıcı hasar demek zor. ama geçici olarak belli bölgeleri zayıflatıp diğerlerini güçlendirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. J. Lupien, et al. (2018). The Effects Of Chronic Stress On The Human Brain: From Neurotoxicity, To Vulnerability, To Opportunity. Frontiers in neuroendocrinology, sf: 91-105. doi: 10.1016/j.yfrne.2018.02.001. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Dursun
Taylan Dursun
39K UP
Meraklı bir Genç

''Stres vücuda neler yapıyor?''

''Öfke, stres, kaygı sadece duygusal birer tepki değil vücudumuza tepeden tırnağa zararları olan duygulardır. İnsan beyni etraftan gelen tehdit edici her şeyi algılayan tarama cihazına sahip. Bu sistem alarm verdiğinde bizi dış tehditlere karşı uyaran adrenalin hormonu salgılanıyor. Bu da kalp hızını ve tansiyonumuzu yükseltiyor. Beynimiz hızlı düşünmek için daha fazla oksijen almaya çalışıyor ve nefes alış verişimiz hızlanıyor. Vücut dengesi değişir; gözbebekleri genişler, üşüme hissi başlar, sık nefes alırsınız hatta bazen nefes yetmiyor gibi hissedersiniz, kalp çarpıntıları olur, kaslarınız gerginleşir, kabızlık problemi olur. Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.''

Tüm Reklamları Kapat

''[1]Bu Yazıyı Aşağıda Bıraktığım Kaynaktan küçük bir alıntıdır.''

Kaynaklar

  1. BEYİNDER. Stres Ve Beyin Sağlığı. (28 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: BEYİNDER | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close