Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Spiritüalizm de diğer inançlar gibi bir inanç ancak neredeyse tüm öğretileri neden sahtebilim olarak geçiyor?

Özellikle günümüzde "spiritüalizm/mistisizm/doğaüstü" olarak adlandırılan hemen her şey sahtebilimin alanına giriyor ve bilim insanları ve şüpheciler tarafından çürütülüyor. Ancak bu tutumu diğer dinlere karşı pek görmüyoruz. Bunun sebebi sadece kullandıkları jargon ve bilimselleştirilme çabası mı? Başka sebepleri var mı?
525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Spiritüalizm, fiziksel dünyanın ötesinde fiziksel olmayan gerçekliklerin veya boyutların varlığını öne süren bir inanç sistemidir. Öğretilerinden bazıları, her şeyin birbirine bağlı olduğu veya bilincin evrende temel bir rol oynadığı fikri gibi bilimsel kavramlarla örtüşse de, spiritüalizm bir bilim değildir ve iddialarını desteklemek için ampirik kanıtlara dayanmaz.

"Sözde bilim" terimi tipik olarak bilimsel olarak sunulan ancak ampirik kanıtlardan yoksun olan, bilimsel yöntem kullanılarak test edilemeyen veya bilimsel araştırmalar tarafından yanlış veya desteksiz olduğu gösterilen uygulamaları veya inançları tanımlamak için kullanılır. Bu nedenle, genellikle öznel deneyimlere ve anekdot niteliğindeki kanıtlara dayanan birçok spiritüalizm öğretisi sözde bilimsel olarak kabul edilebilir.

Ayrıca, spiritüalizm genellikle psişik yetenekler, medyumluk ve reenkarnasyon gibi ana akım bilim tarafından desteklenmeyen doğaüstü fenomenlere olan inançları içerir. Bu alanlarda bazı araştırmalar yapılmış olsa da, bilimsel fikir birliği bu inançları destekleyecek güvenilir bir kanıt olmadığı yönündedir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer dinler tipik olarak sözde bilim olarak etiketlenmez çünkü spiritüalizmle aynı şekilde bilimsel iddialarda bulunmazlar. Dinler ampirik kanıtlar veya bilimsel sorgulamadan ziyade inanç, vahiy ve geleneğe dayanır.

Dinler genellikle tanrılar, melekler veya mucizeler gibi doğaüstü varlıklara veya güçlere olan inançları içerir ve bunlar bilimsel araştırmaya veya doğrulamaya tabi değildir. Bazı dini inançlar, evrenin kökeni ve evrimi veya bilincin doğası gibi belirli alanlarda bilimsel anlayışla kesişebilse de, bu kesişmeler dini inançların bir bütün olarak bilimsel bir temeli olduğu anlamına gelmez.

Dahası, pek çok din yüzyıllar hatta bin yıllar boyunca varlığını sürdürmüş ve kendi toplumlarının kültürel ve sosyal dokusuna derinlemesine işlemiştir. Bu nedenle, daha yeni veya daha az yaygın olarak kabul gören ruhani uygulamalarla aynı incelemeye tabi olmayan meşru inanç sistemleri olarak görülebilirler.

Bir inanç sisteminin sözde-bilimsel olarak etiketlenmesinin genellikle öznel olduğunu ve kültürel önyargılar, kişisel inançlar ve bilimsel paradigmalar gibi faktörlerden etkilenebileceğini de belirtmek önemlidir. Nihayetinde, bir inanç sisteminin sözde-bilimsel olarak etiketlenip etiketlenmeyeceği sorusu, iddialarının ampirik kanıtlar ve bilimsel araştırma ile ne ölçüde desteklenebileceğine bağlıdır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close