Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Sperm cilde faydalı mıdır?

Birden çok farklı haber sitesi ya da kaynaktan görmeme rağmen bir yetkin insandan duymadan çılgınlık yapmak istemiyorum.
149,497 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarlarından

Merhaba,

Semen (meni) sıvısının cilde sürülmesinin M.Ö. 1000’li yıllarda Mısır’da ve Orta Asya’da da çok sık görüldüğüne dair makalelere rastlayabilirsiniz. O dönemde kadınlar için, partnerlerinin spermlerini ciltlerine sürmelerinin ve yutmalarının bir gelenek olduğundan ve bunun onların ömürlerini uzatacağına inandıklarından bahsedilir. Ancak o dönemlerde işe yaramış olduğuna dair bizlere kalmış bir kayıt görünmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Semen içeriğinde; Vitamin C, Kalsiyum, Klorin, Kolesterol, Sitrik asit, Kreatin, Fruktoz, Laktik asit, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Vitamin B12 ve Çinko mevcuttur. Bu denli zengin bir içeriğinin olması, kozmetik sektörünün sık sık ilgisini çekmiş ve kendisine mucizevi etkiler atfedilmesine neden olmuş. Ama cilde doğrudan sürülerek bir fayda sağladığına dair hiçbir bilimsel kanıt yok.

Sadece, Nature Cell Biology'de yayınlanan bir çalışmada, spermin doğrudan hücrelere enjekte edilmesinin yaşlanma sürecini yavaşlatabildiğinden bahsediliyor. Tabi bu bulgunun da uzun süre boyunca pek çok denek üzerinde gözlenmesi, uluslararası bilim dergilerine makale olarak yayınlanması, eleştiri ve yorumların toplanması, değerlendirilmesi, tekrar testler yapılması gibi yoğun bir süreci var.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bilimsel bir kanıt; bir doktorun bir şeyi önermesi, destekleyici argümanlarla insanları ikna etmesiyle oluşmuyor.

Sperme dair bu iddialar, bu tür popüler konulara bilimsel perspektifle yaklaşma konusunda ilginç bir örnek ortaya koyuyor.

Aşağıda size iki kaynağın linkini verdim. İlki The Sun gazetesinden bu iddialara dair bir makale. Doğurganlık Uzmanı olarak tanıtılan Dr. Andrew Orr isminde biri, spermin bilmediğimiz 7 faydasından bahsediyor. 5. maddede, sperm içeriğindeki cilde faydalı kimyasalları sıraladıktan sonra Norveç'teki 'Bioforskning' firmasını referans veriyor. Firmanın artık yüz kremlerinin içeriğine sprem eklediklerini belirtiyor.

Sıradan biri olarak baktığımızda, bir doktor konuşuyor ve Norveç gibi bir ülkedeki bir kozmetik firması ürün içeriğinde kullanıyor, yani oldukça ikna edici. Şimdi biraz daha detaya girersek; Dr. Andrew Orr hangi üniversitededir, akademik geçmişi nedir, bu iddiasıyla ilgili bir makalesi var mı ya da bir başkasının makalesini referans veriyor mu? Hayır. İsminden başka hiçbir bilgi yok.

Gelelim referans verilen 'Bioforskning' firmasına. Kısa bir araştırma ile firmanın faaliyette olmadığını görüyoruz. Aşağıda firmanın künyesini ve web sitesine tıkladığınızda karşımıza görüntüyü paylaştım.

Bioforskning firmasının künyesi
Bioforskning firmasının künyesi
MFRBEE
Bioforskning web sitesinin güncel durumu
Bioforskning web sitesinin güncel durumu
Bioforskning

Yani gördüğünüz gibi, bu türden iddiaları (çoğunlukla arkası boş) bilgilerle ikna edici hale getirmek çok kolay.

İkinci verdiğim kaynakta ise; Healthline sağlık sitesi, aynı konuyu bilimsel bir perspektifle masaya yatırmış ve ikna edici bulunmadığı sonucu ile bitirmiş. Herpes gibi bazı cinsel hastalıkların bulaşma riskini de hatırlatmış.

Toparlarsak; sperm ya da semen sıvısının, cilde dair mucizevi bir etkisine dair hiçbir bilimsel kanıt olmadığı gibi faydası olduğu dahi belirsiz. Çünkü içeriğindeki cilde iyi gelebilecek kimyasalların miktarı ve oranı önemli. Cilde faydalı olan bazı kimyasallar içerdiği gibi, bazı alerji türlerini tetikleyebilecek kimyasallar da barındırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Onun yerine direkt cilt için geliştirilen, gliserin veya hyaluronik asit gibi içeriğe sahip nemlendirileri kullanmanız hem daha etkili hem daha güvenli olacaktır.Bir de cildinizi aşırı güneşten korumayı unutmayın.

Sağlıkla kalın.

44,411 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Sun. (25 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Healthline. (25 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close