Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Sosyalizmin başarısız bir sürü örneği olmasına rağmen neden hala bazıları savunuyor?

1,918 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Hasan Ok
Hasan Ok
105K UP
Fikir Sahibi

Bireyler kendi ideolojik fikirlerini tıpkı bir yılanın derisini değiştirdiği gibi değiştirmezlerse, sabit fikirlerini eleştiri süzgecinden geçirmezlerse ve belki de en önemlisi bu fikirleri revize etmezlerse tek düze bir biçimsellik ortaya çıkıyor ve bu da bireyin ideolojik sapmasını sonuna dek savunma ihtimalini doğuruyor.

İlk ifade ettiklerim daha genel fikirlerimi içeriyor, bahsi geçen ideolojinin kalıplarını, argümanlarını, destekleyici fikirlerini bilmeden kesinkes yorum yapmayı doğru bulmuyorum fakat sizin sorunuz üzerine bir çıkarımda bulunmak gerekirse bugün "gerçek şeriat bu değil" söylemlerini de çokça görüyoruz. Evet, gerçekten de o arkadaşların bahsettiği gibi gerçek şeriat bu olmayabilir fakat biz bu örnekleri görüyoruz ve hiçbir fikrin de kitaplarda yazıldığı gibi işlenemeyeceğini, fikrin benimsendiği toplumun alt yapısının da onu çokça etkileyeceğini biliyoruz. Çünkü sosyalizm veya başka bir fikir farketmeksizin bizim için baz alınacağı şey örnekleri olacaktır. Yoksa gerçek komünizm bu değil demek bir anlam ifade etmez (bu konuda haklı olsalar bile). Neticede ülkeler varolan kültürel, sosyoekonomik, demografik vs özelliklerine göre o fikirleri revize ediyorlar, Marx veya Engels'in bire bir istediği gibi değil :) Fakat bizler Marx veya Engels'in tam istediği gibi örnekleri görmeyince fikirlerimizi sürdürmeye devam edebiliyoruz. Bence burada da bir nebze de olsa Popper'in eleştirel akıl fikrini benimsememiz doğru olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

150 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Sosyalizmi başarısız kılan etken, sosyalist devletlerin kendi bireylerinin temel hak ve özgürlüklerini birer tehdit olarak görmesinden kaynaklanmıştır. Devlet ve toplum arasında sürekli bir gerginlik ve hoşnutsuzluk hali, sistemin dinamiklerine onarılmaz arızalar vermiştir. Aslında kağıt üzerinde görünen, bireyin kollektif yaşama özendirilmesi, temel argüman gibi gözükse de, işleyiş tam olarak böyle olmamıştır.

Gelelim kapitalist sisteme: Biraz da onun başarılarından bahsedelim! Şu soruyu sormak gerekir, kapitalizm her ülkede başarıya ulaşmış mıdır? Cevabı vermek kolay "HAYIR". "Batı toplumlarında ve bir kaç Asya ülkesinde başarılı oldu, diğer ülkeler iyi yönetilmediği için olmadı, bu kapitalizmin suçu değildir" diyebilirsiniz. Geçelim ikinci soruya. Gelişmiş ülkelerin teknolojiye dayalı ürünleri çok değerli, gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelerin üretimleri neden bu kadar değersiz veya değersizleştirilir? Sizce sadece teknolojiye dayalı olmadığı için mi? Global pazarlarda her şeyin bir borsası vardır ve arz talep dengeleri fiyatları belirler, her şey kuralına göre işliyor gibi görünüyor. Büyük sermaye gruplarının manüplasyonları sizce fiyatlandırmada ne kadar etkili?

Kapitalizmin adaleti olmadığı sürece sosyalizm ölmez.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gülşen Mangit
İşletme Mezunu, Muhasebeci

Soruya soruyla karşılık vermek çok hoş olmasa da, sorunuza daha dikkatli bakabilmeniz açısından elzem görüyorum.

Şeriat yönetiminin bir sürü başarısız örneği olmasına rağmen neden hala bazıları tarafından savunuluyor?

Kapitalizmin bir sürü başarısız örneği olmasına rağmen neden hala savunuluyor?

Tüm Reklamları Kapat

Esasen sebep açık; sistemler mükemmele yakın tasarlanır, fakat "insan faktörü" nedeniyle uygulamada başarısızlıklar gösterir.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bilgin Metin
Bilgin Metin
5K UP
Hayat boyu öğrenci

Çünkü sosyalizm ilk etapta insanlara güzel vaatlerde bulunuyor. Sosyalizm ilk önce insanlara "toplumsal eşitlik" vaat ediyor. Aslında SSCB bu konuda başarılı idi. Ancak ABD ile giriştiği soğuk savaş onu bitirdi. Sosyalizm insanlara neler sunuyor onlara bakalım:

1) Toplumsal eşitlik. Miras diye bir şey olmayacak. Ben zenginim sen fakirsin diye bir şey olmayacak. Benim iki arabam, tatil köyünde de villa var diyemezsiniz.

2) Piyasa tamamen devletin kontrolünde. Fiyatları belirleyen sömürücü şirketler değil, halkın yaşam düzeyine göre devlet belirliyor

Tüm Reklamları Kapat

3) Herkesin evi olmak zorunda. Devlet vatandaşını evsizler bırakamaz.

4) Kira parası yok. Elektrik ve su parası belli bir kotaya kadar ücretsiz.

5) Kamu hizmetleri ( eğitim, sağlık) ücretsiz

Tüm bu pembe vaatler dolayısı ile sosyalizm hala hayalî kurulan bir yönetim biçimi. Sağlıklı bir şekilde uygulansa iyi bir yönetim biçimi mesela.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Stalker Yakoov
Post-menşevik

Ben bir sosyalisttim, neden peki onca pratik işe yaramadı ama tekrar tekrar deniyorum? Çünkü onlar benimle aynı görüşte değildi! Örnek olarak lenin sosyalizmi, lenin sosyalizmi artık kapitalizmin anti tezi olmaktan çıkmıştır ve yozlaşmıştır. Ben sosyalizmin bir fraksiyonu olan "menşevizm"i doğru buluyorum ve menşevik geleneği kabul ediyorum, kendime ise "post-menşevik" diyorum. Peki dünya üzerinde menşevik bir ülke var mı? Hayır hiç bir dönem böyle bir ülke doğmadı. Peki dünya üzerinde menşevik gelenekleri kabul eden bir siyası oluşum var mı? Evet! RSDP kendini RSDİP'nin(Menşevik hizbi) gelenek olarak mirasçısı ilan etti, maalesef ki buna kaynak göstermeye çalışsamsa (sanırım archive sitesinden dolayı gösteremiyorum.) Başaramadım ama kaynak olarak: "Guseletov Boris Pavlovich - Modern Rusya'da Sosyal Demokrasinin Oluşumu" yazısını okuyabilirsiniz. Peki memşevikler kimdir? Bunun için geriye gitmeliyiz, 1898 bir parti kuruldu ismi ise Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi idi bu siyasi partide ise diğer insanların yanında iki kişi sivriliyordu biri hepimizin bildiği "Vladimir İlyiç Lenin" diğeri ise unutulan ve susturulan tarihin mistik karakteri "Julius Martov(Yuli Osipoviç Zederbaum)" bu iki kişi 1903 yılında 2. Konferans sırasında yaşanan ayrılıkta 2 hizip doğdu bu hiziplerden birinin ismi "menşevik" diğerinin ismi ise "bolşevik" tabi ki hepimiz bu bolşevikleri duyduk ama tarihin tozlu raflarına kaldırılan menşevik hizbi hala gizemini koruyan bir oluşumdur (çünkü Bolşeviklerin ekim devrimi sonrası menşevikleri ülkeden sürmesi ve Menşeviklerin izleri bile kalmayana dek de-menşevik bir yol izlemesinden dolayı çok az bilgi var elimizde.) Peki bu menşeviklerin isteği, amacı, ideolojisi siz ne derseniz artık! Kısaca istekleri neydi? Proletarya demokrasisi! Ve merkezi otoriteden uzaklaşmış gerçek bir marksist devlet! Martov ve taraftarları kendilerine "centrist marksist" diyorlardı yani marksist öğretiyi tümüyle kabul ediyorlardı bu yüzden örgütlenme içi disiplin ve diğer farklarıyşa bolşeviklerden hem daha özgürlükçü hem daha demokratik hemde daha marksistlerdi yani kısaca benim için menşevik ideoloji bolşeviklerin aksine cidden işleyebilirdi.[1]

Kaynaklar

  1. Abraham ascher. (1992). Rus Devriminde Menşevikler. ISBN: 975-342-006-4. Yayınevi: Metis Yayınları. sf: 11-163.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close