Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim İbrahim
Üye 14 Ocak 1 Cevap
4

Sosyal tabakalaşmada alt tabakada bulunan insanlar daha değerli ve politik bir konuma veya kültüre nasıl gelebilir?

Sosyal tabakalaşmada sıradan insanlar olarak bir üst etki düzeyine veya değere ulaşmak (zengin ve soylu aileler?, istihbaratlar, yöneticiler gibi) için yapılacak şeyler var mı veya gerçekten de kendimizi mi kandırıyoruz?
235 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağanalp Sarıkaya
Lise öğrencisiyim 12 saat önce

Buna en büyük örneklerden biri Cengiz Han'dır. Bunun dışında da Mustafa Kemal Atatürk, Napolyon Bonapart gibi liderler de buna örnektir. Geçiceğin yollar hangi statüyü seçeceğine göre değişir. Mesela zengin olmak istiyorsan şirketini kurmalısın, ülke başkanı olmak istiyorsan siyasete girmelisin ki bu ortaçağdaki saltanat zamanında çok çok aşırı zordu ama artık demokrasinin bulunduğu yönetimlerde rastgele herhangi bir insan da ülke başkanı olabilir (Tabiiki de hala zor ama olabilir.). İnsanların ülkede sözü geçen biri olamayacağını düşünmesi en çok itaat psikolojisinden kaynaklanıyor. İnsanlar güçlü olanı takip etmeye yani güçlü olana itaat etmeye meğillidir, güçlü olmak değil. Ve diğer bir nedeni de tarih boyunca liderlerin adeta bir süper güç gibi gösterilmesi, çok karizmatik olması, evet bunlar doğru ama bu sıradan insanların büyük liderler olamayacağı anlamına gelmez. Şimdi örneklerden ilerleyelim:

Cengiz Han

Küçük bir moğol boyunun oğlu olarak dünyaya geldi. Düşman boyu Temuçin'in (Cengiz Han bir lakap gerçek adı Temuçin) babasını öldürdü, ve zaten küçük minicik bir boyun oğlu olan cengiz han sefil bir şekilde yaşadı. Çünkü Moğol kültüründe düşmana ölen lider ve o liderin soyu Tengri tarafından lanetlenmiş gibi (böyle değil ama halk arasında böyle olsaydı yine aynı karşılanırdı yani aynı lanetli olmak da toplumda aynı etkiyi bırakır, kültürü tam hatırlayamıyorum.) Artık ordan oraya sefil bir hayat sürmüştü artık onun soyu olan babası artık onun için kötüydü. Bu arada lider filan diyom da büyük ihtimalle çok da kişi babasını tanımıyordur o zamanları biliyorsundur 10 kişilik şempanze sürüsünün lideri olmak gibi düşün (biliyorum biraz komik bir benzetme oldu.) o lideri sürü ve düşmanlar hariç kimse tanımaz. Temuçin'in babası da senin gibi sıradan birine benziyordu diyebiliriz. İşte Temuçin babası öldürülünce sefil bir hayat yaşamaya başladı daha sonra Temuçin 1177 yılında Tayçiut boyu için boynuna tahta bir boyunduruk (kang) takılarak köle olarak kullanıldı. 24 yıl sonra geri dönüp Tayçiut boyunu yerle bir etti. Daha sonra herkesin bildiği gibi neredeyse bütün Asya'yı fethetti.[2]

Napolyon Bonapart

Herkes gibi sıradan biriydi hatta okulda zorbalık görüyordu. Matematik ve tarihte çok iyiydi ama dil gibi konularla ilgili olan dersleri pek de iyi değildi. Sonra dünya tarihine adını gelmiş geçmiş savaş kazanan insan olarak geçirdi. Hatta kazandığı savaş sayısı Cengiz Han'ın kazandığı savaş sayısından bile fazla, abartmıyorum harbiden en çok savaş kazanan kişi Napolyon Bonapart, istiyorsan araştırabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilgi Otağı. Cengiz Han'ın Acı Dolu Çocukluğu | İbret Alınması Gereken Yükseliş. Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. Burcu Atlas. Cengiz Han Nasıl Köle Oldu? Kurtarıcısı Sorkan Şira Kimdi? - Evren Atlası. (7 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Evren Atlası | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close