Soruların yüzde kaçının cevaplandığı konusundaki başarıyı umursuyoruz; ancak ilk etapta gözüktüğü gibi değil, hayır. Şöyle: Elbette gönülden geçen ve ideal olan her sorunun en kısa sürede cevaplanması. Ancak Türkiye coğrafyasında henüz bu tür bir kültürün oturmamış olduğunu da biliyoruz (mesela yurtdışındaki Quora, StackOverflow veya Reddit kültürüyle, bunların bırakın Türkiye'deki "kültürünü", kaç internet kullanıcısı tarafından bilindiğini veya kullanıldığını kıyaslayabilirsiniz). Dolayısıyla acele etmek anlamsız olur.
Daha önemlisi, biz sırf tıklama olsun, sırf bir aksiyon varmış gibi gözüksün, sırf sayılar artsın diye cevap verilmesini istemiyoruz. Eğer bir kişi, sorusuna cevap alacaksa, bunun iyi düşünülmüş ve doyurucu olmasını (en azından cevabı veren kişinin elinden gelen en iyisini yaptığından emin olmasını) istiyoruz. Bu da doğal olarak diğer mecralarda, hele ki ayağa düşmüş sosyal medya sitelerinde insanların aklına ilk gelen cevabı yazmasıyla kıyaslanamayacak kadar yavaş bir ilerleme anlamına geliyor. Ancak benzer şekilde, onlarla kıyaslanamayacak kadar yüksek kalite ve değer de demek. Biz, popülizm peşinde değiliz; kalite peşindeyiz. Dolayısıyla soruların biraz beklemesinde sakınca yok (ki buna rağmen, bu cevabın yazıldığı gün itibariyle en ufak bir pazarlama çabasına girişmemiş olmamıza ve tamamen organik bir şekilde gelişen Soru & Cevap Platformu'nda soruların %30'una çoktan cevap girildi ve soru/cevap oranı 1.2 kadar dengeli bir durumda).
Üçüncüsü, ödev veya ders sitelerinde olan soru cevaplardan farkı da anlaşılmalı. Burada, yerleşik bir müfredatın klasik konuları sorulmuyor. İnsanlar, kuantum mekaniğinin en tartışmalı noktalarını, jeolojinin, kimyanın, biyolojinin en müthiş çalışma sahalarını soruyorlar. Mesela şu anda önerilen güncel sorularda 1 numaralı soru şu: "2 up quark ve 1 down quark, proton ve nötron kütleleri toplamının %2'sini nasıl oluşturuyor?"
Sanıyorum ne demek istediğimi örnekleyebilmişimdir. Başka yerlerde "canlıların ortak özellikleri" sorusuna klasik bir cevabı yapıştırıp geçersiniz, biter gider, "cevap verilmiş" olur. Ancak canlıların ortak özelliklerinin kökenini ve nedenini sorgulayan bir çocuğa cevap, Evrim Ağacı'ndan ve bizim burada kurmaya çalıştığımız sistemden gelecek; bizim amacımız o. Ve canlıların ortak özelliklerini ezbere bilmek hayatta en ufak bir işe yaramayacakken, bunun kökeni ve bu konu hakkında bilimde ne tür bir düşünce sisteminin işlediğini anlamak, yani o soruya düzgün bir cevap almak, o çocuğun bütün hayatını değiştirecektir.
Bu açıdan, en başta tanımladığım idealimize ulaşmak için sürekli çalışıyoruz; ancak kolay olan yolu seçip, popülizme yenik düşecek adımlar atmıyoruz. Bu da daha yavaş bir gelişim demek ama... Acelemiz de yok. Burada gelir veya kâr peşinde değiliz. Burada amaç, sorulara hızlı hızlı bir dolu cevap girmek değil. Amacımız, sorulara kaliteli ve bilimsel olarak doğru cevapları girebilecek gençleri ve yazarları yetiştirebilmek, insanların kendilerini bilim okuryazarlığı konusunda geliştirme fırsatını sağlayacak bir platform yaratmak. Popüler bilim makalesi yazmaya korkan kişileri, giriş düzeyinde bilim iletişimiyle tanıştırabilmek. Kendilerini denemelerini ve geliştirmelerini sağlayacak bir platform yaratmak. Herkesin elinden gelenin en iyisini sergilemeye çalıştığı bir kültür yeşertmek.
Bu hemen olacak bir şey değil; ama biz buralardayız. Bu yolculuğa katılmak isteyen herkesi de bekleriz.