Dünya Güneş'ten uzaklaşınca Güneş'in çekim kuvvetinin azalmasıyla Dünya'nın yörüngedeki hızı da azalmış olur. Dünya’nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman kuzey yarımküre için yaz mevsimi demektir. Dünya’nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından kuzey yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya’nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül’de gerçekleşir.
Ekinoks Tarihleri:
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarımkürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gündönümüdür. Kuzey yarımkürede yaz başlarken güney yarımkürede kış başlar.
21 Aralık (oğlak ekinoksu): 21 Aralık'ta yılın en uzun gecesi yaşanır. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir ve güney yarımkürede yaz, kuzey yarımkürede ise kış başlar.
Kaynaklar
- Cumhuriyet Gazetesi. Sonbahar Başladı: Ekinoks Tarihlerinde Ne Oluyor? Sonbahar Ekinoksu Neden 2 Gün Gecikir?. (23 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Cumhuriyet | Arşiv Bağlantısı