Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Bilen
Üye 31 Ekim 2 Cevap
6

Son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylardan sonra oturup üniversite sınavına çalışmak mantıklı mı?

Lütfen objektif ve gerçekçi olun
1,171 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 2 Kasım

Öncelikle "siz" yerine "sen" şeklinde cevabımı yazacağım. Lütfen saygısızlık olarak algılamayınız ve lütfen sonuna kadar okuyunuz. Başka bir işle uğraşıyorsanız 3 dakikalığına ara veriniz ve dikkat ederek, hissederek okuyunız. Şimdiden teşekkür ederim bu soruyu sorduğunuz için.

Son zamanlarda yaşanan olumsuzluklar seni umutsuzluğa sürüklüyor olabilir, anlıyorum. Ama gel istersen birlikte bir yolculuğa çıkalım ve tarihin derinliklerine dalalım. 1904 yılında, küçük bir köyde doğan Ali'yi düşünelim. Henüz 10 yaşındayken, 1. Dünya Savaşı patlak veriyor. Mahallesindeki abiler, amcalar askere çağrılıyor. Sokaklarda eskisi gibi çocuk sesleri değil, endişeli fısıltılar dolaşıyor. Ekmek bulmak zorlaşıyor, aileler sofralarına ne koyacaklarını bilemiyor. Ali, çocukluğunu doya doya yaşayamadan, ne doya doyası hiç yaşayamadan savaşın acımasız yüzüyle tanışıyor. Her gün gelen kötü haberlerle büyüyor, umutlarını diri tutmaya çalışıyor. Tabii askere çağrılmadıysa...

Savaş bitti derken, 1918'de İspanyol gribi salgını baş gösteriyor. Dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bu salgın, Ali'nin çevresini de derinden etkiliyor. Komşuları, arkadaşları hatta kardeşi ve annesi hastalanıyor, bazıları hayata veda ediyor. Sağlık hizmetleri yetersiz, hastaneler dolup taşıyor. Ali, genç yaşında hayatın ne kadar kırılgan olduğunu öğreniyor. Ama pes etmiyor, ailesine destek olmaya çalışıyor, hayata tutunmaya çabalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1929'a geldiğimizde, Büyük Buhran kapıyı çalıyor. Ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluk her yeri sarıyor. Ali, ailesini geçindirmek için türlü işlerde çalışıyor. Tarlada çiftçilik yapıyor, kasabada hamallık yapıyor, ne iş bulsa koşturuyor. Ama yine de yetmiyor, çünkü ekonomik koşullar her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İnsanlar ekmek bulmakta zorlanıyor, gelecekten umutsuz hale geliyor. Ancak Ali, her şeye rağmen umudunu kaybetmiyor, ailesi için mücadele etmeye devam ediyor.

Derken, 1939'da 2. Dünya Savaşı başlıyor. Dünya yeniden alev alıyor, bombalar patlıyor, şehirler yerle bir oluyor. Ali, artık orta yaşlı bir adam, ama savaşın etkileri onu da derinden sarsıyor. Sevdiklerini kaybediyor, hayatın ne kadar acımasız olabileceğini bir kez daha görüyor. Savaş bittiğinde ise Soğuk Savaş dönemi başlıyor. Nükleer tehditler, politik krizler, belirsizlikler... Her an bir felaket olacakmış gibi bir korku hakim. Ali, tüm bu kaosun içinde hayatını sürdürmeye çalışıyor, çocuklarını yetiştiriyor, onlara daha iyi bir gelecek sunmak için çabalıyor. Daha bitmedi ama biz Ali'yi rahat bırakalım en iyisi.

Daha da eskilere gidelim şimdi, cadı avlarının yapıldığı Orta Çağ'a. İnsanların en ufak bir farklılıkta suçlanıp cezalandırıldığı, korkunun ve cehaletin hüküm sürdüğü bir dönem. Köyde bir kadın, bitkilerle doğal tedaviler uyguluyor diye cadı ilan ediliyor. İnsanlar, korku ve ön yargıların esiri olmuş durumda. Mahkemeler adil değil, suçlananların kendilerini savunma şansı yok. Her an bir iftiraya kurban gitmek mümkün. Toplum, bilinmezliğin ve korkunun karanlığında yolunu bulmaya çalışıyor.

Bilim ve teknolojinin henüz gelişmediği bu dönemde hastalıklar kol geziyor. Veba salgınları milyonlarca insanın hayatını alıyor. Tedavi yöntemleri yetersiz, hatta bazen daha fazla zarar veriyor. İnsanlar, tanrılara ve doğaüstü güçlere sığınıyor, çaresizlik içinde çırpınıyor. Eğitim ve bilgiye erişim sadece seçkin bir kesimin elinde, halkın büyük bir kısmı okuma yazma bile bilmiyor. Hayat, bugünlerde seni beni geçiyorum Ali'nin bile hayal edemeyeceğimiz zorluklarla dolu.

Tüm Reklamları Kapat

O dönemde yaşamak, her gün hayatta kalma mücadelesi demekti. Ancak insanlar yine de umutlarını kaybetmediler. Ailelerine baktılar, topraklarını ekip biçtiler, geleneklerini sürdürdüler. Zorluklara rağmen hayatın küçük güzelliklerini bulmaya çalıştılar. Çünkü insanın doğasında umut ekmek ve o ektiği umudu biçmek vardır.

Şimdi günümüze, 2000 yılından sonra doğanlara dönelim. Evet, sorunlar var, dünya mükemmel değil. Teknolojik bağımlılık, sosyal medya baskısı, iklim değişikliği gibi yeni nesil problemlerle karşı karşıyayız. Pandemiler, ekonomik dalgalanmalar, politik belirsizlikler de cabası. Türkiye politikasına girmiyorum bile. Ancak bilgiye erişim hiç olmadığı kadar kolay. Bkz: Evrim Ağacı. İnternet sayesinde dünyanın diğer ucundaki insanlarla iletişim kurabiliyoruz. Eğitim olanakları arttı, sağlık hizmetleri gelişti, yaşam standartları yükseldi.

Yaşadığımız problemler, geçmişle kıyaslandığında gerçekten daha yönetilebilir düzeyde. Önceki nesillerin karşılaştığı savaşlar, salgınlar, yoksulluk ve adaletsizlikler düşünüldüğünde, bizim mücadele ettiğimiz sorunlar daha çözülebilir görünüyor. Elbette her dönemin kendi zorlukları var, ancak sahip olduğumuz imkânlar ve kaynaklar sayesinde bu zorlukları aşmak bizim elimizde.

Bu yüzden, hedeflerine odaklanmak ve geleceğe umutla bakmak senin için en mantıklı yol. Üniversite sınavına çalışmak, kendi hayatının kontrolünü eline almak demek. Geçmişte insanlar onca zorluğa rağmen pes etmediyse, sen de edemezsin. Çünkü içindeki güç, tüm engelleri aşacak kadar büyük. Çünkü...

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur! - M. Kemal ATATÜRK

Unutma, en karanlık gecenin bile bir sabahı vardır; yeter ki güneşe yüzünü dönmeyi bil.

415 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
29
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 Kasım

Daha bismillah!

Bu dünya neler gördü neler. Hele ki canlılık, ne süzgeçlerden, patikalardan , zorlu yollardan bugüne geldi.

Ya türümüz: Evrimin tepesine oturmak öyle kolay olmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Hele ki modern çağımızın temeli acılarla yıkımlarla dolu ve fakat yaratımlarla da...

Bilimin, aklın belki de bize ve umut adına en güzel hediyesi, hiç bir şeyin geri akmayacağı öğretisidir.

Fakat bu işlerin ve bu işlere gebe yolculukların kolay olacağı anlamına gelmez.

Evet bugün gerek dünya genelinde gerek coğrafyamızda gerekse ülkemizde umudumuzu kıran, yolumuzu tıkayan , huzurumuzu kaçıran ve istenmesi durumunda aslında medeniyetimizin geldiği aşama itibarı ile yapılmayabilir, olmayabilir dediğimiz o kadar çok şey var ki.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat hayat dediğimiz şey zaten mücadelenin kendisidir. Dün de yapanlar kadar yıkanlar vardı ve fakat tarih yapanları bu güne taşıdı. Bugün de yapanlar ve yıkanlar var, hem de inanılmaz boyutta saflaşmış vaziyette. Yarın da böyle olacak kuşkusuz.

Bize düşen bir karar vermek: Tarihin her daim haklı çıkardığı ve adını yazdığı yapanların safında yer alıp güçlerine güç katmak mı, ki milyonlarız; yoksa karşı safı, doğrudan içinde yer alarak yahut umutsuzluğa kapılıp aklın ve bilimin safını bir eksik bırakarak daha da egemen kılmak mı!

Hele ki gençlik asi ırmaklara benzer ve gelecek onlara namzettir . Bu tarihin her aşamasında hep böyle olmuştur. Yarın da böyle olacak, kuşkunuz olmasın.

Şimdi iyiden, güzelden, doğrudan ve haklıdan yana varım deme ve yarının inşasında bir çakıl taşı olmaya talip olanların safını sıklaştırma zamanı. Akılla, bilimle...

Umutsuzluk yasak. Sevgiyle...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close