Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Son yıllarda insan nüfusunun çokça arttığını ve bununla birlikte gelecekte kıtlığın baş gösterebileceğini biliyoruz. bunu durdurmak için ne yapılabili?

388 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever

Yapay et çalışmaları yapılıyor. Hatta FDA yapay ete izin verdi bir firma için. Burada yapay etten kasıt tavuk gibi bir canlıdan alınan hücrenin yapay ortamda tıpkı bakteri kültürü gibi çoğaltılması.

Canlı hayvanlardan az sayıda hücre alma ve bunları kontrollü bir ortamda büyüterek kültürlenmiş hayvan hücrelerinden yapılan gıdaları üretme yeteneği, gıda biliminin gelişmekte olan bir alanıdır. Hücre kültürü teknolojisindeki gelişmeler, gıda geliştiricilerin çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, deniz ürünleri veya diğer hayvanlardan elde edilen hücreleri gıda üretiminde kullanmalarını sağlıyor.

Şu anda ABD pazarında satışa sunulan, kültürlenmiş hayvan hücrelerinden yapılan hiçbir yiyecek bulunmamaktadır. Üreticiler genellikle, rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılacak kadar büyük miktarları tutarlı bir şekilde üretmek için süreçlerini büyütmeye çalışıyorlar. Bu ürünler pazara yaklaştıkça, FDA, belirli hayvan türleri için bu insan gıda ürünleri üzerinde yetki alanını paylaşan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (USDA-FSIS) ile yakın koordinasyon içinde çalışmaktadır. doğru bir şekilde etiketlendi. Her iki kurum da, bu ürünlerin geçerli tüm FDA ve USDA-FSIS gerekliliklerini karşılamasını sağlamak için üreticilerle birlikte çalışıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

FDA, bunları üretmek için kullanılan süreçlerin Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası kapsamında güvenli ve yasal olmasını sağlamak için kültürlenmiş hayvan hücrelerinden yapılan gıdaları geliştiren firmalarla çalışmaya devam ediyor. Gıdaların güvenli olduğundan emin olmak FDA ve endüstri için ortak bir sorumluluk olsa da, geçerli tüm FDA gerekliliklerini karşılayan gıdaları pazarladıklarından emin olmak üreticinin sorumluluğundadır.

Kaynaklar

  1. U.S. Food and Drug Administration. Human Food Made With Cultured Animal Cells. (16 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2022. Alındığı Yer: U.S. Food and Drug Administration | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
202K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Kıtlık kaçınılmaz bir zorunluluk değildir!

Mesele üretim değil bölüşüm meselesidir!

İnsan nüfusunun çok arttığı doğrudur. Gerek besin tedariki gerekse bilimsel gelişmelerin, özellikle sağlık alanında muazzam gelişimi, hem hayatta kalma hem de yaş ortalamasının artış oranını yüzyıl öncesine nazaran kat kat arttırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak buna rağmen halen bir yudum su ve bir dilim ekmek bulamadığı için, başta çocuklar olmak üzere ( günlük 25 bin çocuk) ölmekte, öte tarafta her yıl 2,8 milyon ölüm "gelişmiş" ülkelerde obeziteye bağlı olarak gerçekleşmektedir. (BM verileri: AÇLIKTAN 10 SANİYE DE BİR ÇOCUK ÖLÜYOR • 750 MİLYAR DOLAR GIDA İSRAFI • 155 MİLYON ÇOCUK KÖTÜ BESLENİYOR)

Yani bir tarafta ölümüne yokluk öte tarafta azgınca ve yine ölümüne tüketim.

Ne Yazık ki dünyamız genelinde egemen olan ekonomik sistem( kapitalizm), kar dışında bir amaç gütmediğinden; gerek üretimin planlanması gerek üretimin kendisi gerekse üretilenin bölüşümü hep bu ilkeye göre olduğundan, bugün bir yanımız aç ve ölürken öbür yanımız tok gereğinden fazla ve yine ölüyor.

Mesele kaynakların yetersizliği değil bölüşümü.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün mevcut kaynaklar, bilimin ( genetik, tıp, kimya, ilaç, enerji, gıda endüstrisi vb ) kartellerin, tekellerin keyfiyetinde olmadığı bir dünyada değil sekiz milyar insana, bunun on katı bir nüfusa, çevresindeki bütün canlılarla birlikte yeter ve artar orandadır. Bütün mesele üretimin mahiyetinde yatar. Kar için mi ihtiyaç için mi?

Kapitalist üretim ilişkilerinde temel olan kardır. Gerekirse; fiyatı artsın diye kahve, çay denize, süt kanalizasyona dökülür, patates domuzlara yem olur. (Nazım Hikmet’in, Benerci Kendini Niçin Öldürdü kitabının “TARANTABABUYA MEKTUPLAR”ından…)

Bana dersin ki sen : —"Bir Afrika kadınına bu sorulur mu hiç? Kıtlık ölümdür bizim için bolluk sevinç..." Fakat ne hikmettir ki TARANTA-BABU büsbütün tersine burda bu!. Bir öyle şaşılası dünya ki burası, bollukla ölüyor, kıtlıkla yaşıyor. Varoşlarda hasta, aç kurtlar gibi insanlar dolaşıyor ambarlar kilitli ambarlar buğdayla dolu.. Tezgâhlar ipekli kumaşla dokuyabilir topraktan güneşe kadar giden yolu. İnsanlar yalnayak insanlar çıplak... Bir öyle şaşılası dünya ki burası, balıklar kahve içerken çocuklar süt bulamıyor. İnsanları sözle besliyorlar, domuzları patatesle...

Bugünkü teknoloji ile eksi elli derecede, bire elli veren arpa yetiştirebiliyor fakat Afrika’nın kırsalında otuz derece sıcaklıkta bunu yapmaktan geri duruyoruz. Bir tarafta ( ABD, Avrupa) günlük su tüketimi kişi başına 350 litreyi bulur iken öte tarafta koskoca bir kıtada insanlar hayvanlar ile birlikte, bir yudum su bulamadığı için kitleler halinde ölebiliyor.

Bugün dünyada olan doğal bir kıtlık değil, bir terbiye aracı olarak açlık, yokluk, yoksulluk. Bilinçli ve iradi.

Sonuç olarak; dünyamızı her şekilde hoyrat kullandığımız doğru. Bir bütün olarak sorumsuz bir yozluğun, kadir bilmezliğin ve bana neciliğin girdabında savrulduğumuz doğru. Hatta bizden sonrası tufan diyerek bulduğumuz fakat bize hak olmayan her fırsatı bencilce ve aç gözlüce kullandığımız, bizim dışımızdaki yaşama, hatta türdeşimize bile gereken özeni, saygıyı göstermediğimiz, hoyratça tükettiğimiz de doğru.

Fakat emin olalım ki; nasıl ki ilkokul çocuklarına, çevremizi temiz tutalım, çöplerimizi çöp kovasına atalım dediğimizde o çocukların nazarında, bunu yaparlarsa dünyanın çöpten arınacağı olgusu büyük bir yalan ve yanılsama ise ( ki bir bölgedeki, kurallara uymayan ve denetlenmeyen tek bir fabrika çöpü bile o bölgedeki tüm ilkokul çocuklarının basit çöpünün misli misli daha zararlı ve kalıcı) ; aynı şey artan nüfus, gıda krizi, kıtlık ve açlık için de geçerli.

Birkaç veri

Dünyada üretilen (2018-2019 verileri)

Dünya nüfusu bugün itibarı ile: 7 milyar 924 milyon kişi

Tüm Reklamları Kapat

Tavuk: 72 milyar adet, 118 milyon ton, 118.000.000.000 kilogram (118 milyar kilogram)

Kişi başı 14,89 kilogram

Süt: 875 milyon tona , 875.000.000.000 kilogram ( 875 milyar kilogram)

Tüm Reklamları Kapat

Kişi başı 110,424 kilogram

Yumurta: 90.000.000 ton: 90.000.000.000 (90 milyar kilogram) ortalama 20-22 yumurtadan: 1 trilyon 800 milyar yumurta

Kişi başı 227,15 yumurta

Buğday: 771 milyon ton: 771.000.000.000 (771 milyar kilogram)

Tüm Reklamları Kapat

Kişi başı 97,29 kilogram

Meyve: 868 milyon ton, 868.000.000.000 kilogram ( 868 milyar kilogram)

Kişi başı 109,54 kilogram

Et üretimi: 342.396.020 ton: 342.396.020.000 (342.3 milyar kilogram)

Kişi başı 43,19 kilogram

Sebze : 1Milyar 89 milyon ton, 1.890.000.000.000 kilogram (1 trilyon 890 milyar kilogram)

Kişi başı 238,51 kilogram

Su: 6.339.200.000.000 metreküp(ton), 6 trilyon 339 milyar 200 milyon ton

Kişi başı 800 metre küp (ton)

Ya dağılımı ve bölüşümü nasıl? Bunu sadece su örneği üzerinden bile versek bir kanımız oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya nüfusunun yaklaşık % 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir.

Bir de üretimin ihtiyaç temelli, doğa ile barışık ve bilimin, teknolojinin ışığında yeniden organize edildiğini bir düşünün… İşimiz çok…Belki de bir olguyu doğru tespit etmekle başlamalıyız…

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close